Ekskluzywne smaki

16 marca ukaże się setna edycja francuskiego przewodnika Michelin. W jego wersji czerwonej oceniane są najlepsze restauracje

Publikacja: 06.03.2009 01:05

Okładka setnego wydania przewodnika po Francji i jedna ze stu okładek artystycznych wykonanych z oka

Okładka setnego wydania przewodnika po Francji i jedna ze stu okładek artystycznych wykonanych z okazji jubileuszu

Foto: Rzeczpospolita

Pierwszy przewodnik, który opisywał tylko Francję, ukazał się w 1900 r. i rozdawany był kierowcom. We Francji było wtedy ok. 3,5 tys. samochodów. Ich szoferzy potrzebowali informacji o przydrożnych knajpkach i noclegach.

Gdy jeden z braci Michelin zauważył przypadkiem, że stos jego czerwonych książek służy za podpórkę dla nierównej ławki, wydawnictwo przestało rozdawać przewodnik za darmo. W 1920 r. zaczęto sprzedawać go za 7 franków i od tego momentu prestiż książki rósł. Nie tylko z powodu ceny. Również dlatego, że wydawnictwo wprowadziło system wyróżniający lokale gwiazdkami, a przyznawali je (i robią to do dziś) anonimowi profesjonaliści – inspektorzy. Restauracje zaczęły się ubiegać o obecność w czerwonym przewodniku (fr. le guide rouge).

W tym roku Francja świętuje w marcu swoją setną edycję przewodnika. Obecnie gwiazdki przyznawane są w 23 państwach na świecie, w tym w trzech pozaeuropejskich: Japonii, Chinach i Stanach Zjednoczonych. Stolica Japonii Tokio jest nie tylko pierwszym azjatyckim miastem ocenianym przez Michelin, ale również miejscem, w którym najwięcej restauracji na świecie wyróżniono gwiazdkami (173 lokale).

Gwiazdki mają swoje definicje. Jedna oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie – rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, trzy – wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży.

Manu oceniają, tak jak przed wojną, anonimowi inspektorzy. Dziś pracuje ich dla wydawnictwa ponad 90. 70 w Europie, dziesięciu w USA, dziesięciu w Azji. Każdy z nich jest wykształcony, pracował w branży hotelarskiej, ma reasercherów i asystentów.

Polska zaczęła być zauważana w czerwonych książkach Michelin dopiero od 1997 r. w przewodniku „Main Cities of Europe 2008”. Uwzględniono w nim restauracje krakowskie (np. Wierzynek, Wentzl, Cyrano de Bergerac, Copernicus) i warszawskie (Tradycja, Restauracja pod Gigantami, Różana, Ale Gloria, Dom Polski i Belvedere). Żadnej nie uhonorowano gwiazdką, ale już samo umieszczenie w przewodniku traktowane jest jako zaszczyt. Tylko stołeczny Absynt otrzymał wyróżnienie zwane Bib Gourmand. Oznacza ono „najwyższej jakości kuchnię w atrakcyjnej cenie”.

Pierwszym lokalem w środkowej Europie, który dostał gwiazdkę Michelin, jest restauracja Allegro w czeskiej Pradze.

Pierwszy przewodnik, który opisywał tylko Francję, ukazał się w 1900 r. i rozdawany był kierowcom. We Francji było wtedy ok. 3,5 tys. samochodów. Ich szoferzy potrzebowali informacji o przydrożnych knajpkach i noclegach.

Gdy jeden z braci Michelin zauważył przypadkiem, że stos jego czerwonych książek służy za podpórkę dla nierównej ławki, wydawnictwo przestało rozdawać przewodnik za darmo. W 1920 r. zaczęto sprzedawać go za 7 franków i od tego momentu prestiż książki rósł. Nie tylko z powodu ceny. Również dlatego, że wydawnictwo wprowadziło system wyróżniający lokale gwiazdkami, a przyznawali je (i robią to do dziś) anonimowi profesjonaliści – inspektorzy. Restauracje zaczęły się ubiegać o obecność w czerwonym przewodniku (fr. le guide rouge).

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla