Dieta chorego na cukrzycę

Zdrowe odżywianie pomoże kontrolować poziom glukozy

Aktualizacja: 11.09.2009 10:14 Publikacja: 10.09.2009 14:28

Dieta chorego na cukrzycę

Foto: Fotorzepa, Dariusz Majgier DM Dariusz Majgier

W diecie chorego na cukrzycę najważniejsza jest jakość posiłków, ich ilość i rozkład w ciągu dnia. Lekarze podkreślają, że bez przestrzegania zasad zdrowego żywienia nie ma sukcesu w leczeniu cukrzycy. Jadłospis na całe życie powinien ułożyć dietetyk.

Dieta chorego nie musi polegać wyłącznie na ograniczeniach i wyrzeczeniach. Powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych, energii i zaspokajać głód. Właściwie dopasowana poprawia samopoczucie, bo reguluje poziom glikemii, ułatwia działanie leków hipoglikemizujących, zapobiega hipoglikemii. Gdy dowiemy się o chorobie, powinniśmy skorzystać z porad dietetyka, który pomoże w opracowaniu menu. Plan posiłków należy dostosować do indywidualnego trybu życia diabetyka. Zalecenia dietetyczne mogą być różne dla chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Ci pierwsi (zazwyczaj szczupli) powinni unikać spożywania węglowodanów prostych. W cukrzycy typu 2 (często przebiegającej z otyłością) dieta powinna również umożliwiać osiągnięcie lub utrzymanie prawidłowej masy ciała. Żywienie w cukrzycy jest podobne do zasad racjonalnego odżywiania osób zdrowych.

[srodtytul]Lekko i różnorodnie[/srodtytul]

Dieta chorego na cukrzycę, tak samo jak każdego innego człowieka, powinna być urozmaicona i lekkostrawna oraz przede wszystkim zdrowa. – Zdrowe jedzenie zawiera mało tłuszczu (ok. 30 proc. ogólnego zapotrzebowania energetycznego), dużo węglowodanów (50 – 60 proc.), białko (10 – 15 proc.) oraz błonnik, witaminy i minerały – mówi dr n. med. Paweł Luźniak, adiunkt w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalista diabetolog. Ograniczenia diety cukrzycowej dotyczą spożywania cukrów prostych obecnych w słodyczach i owocach, gdyż ich konsumpcja prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi, nie należy także jeść tłuszczów nasyconych, pić alkoholu. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny ograniczyć spożycie soli kuchennej, a te z niewydolnością nerek zredukować spożycie białka. Ograniczyć należy także tłuste mleko i masło, smalec, jogurty z dużą zawartością tłuszczu, mięso wieprzowe i podroby. Tłuszcze zwierzęce można zastąpić roślinnymi, ale w niewielkiej ilości, np. olejem. Posiłki nie mogą powodować dużych wahań stężenia glukozy we krwi. Aby temu zapobiec, dietetyk układa menu na podstawie wymienników węglowodanowych. Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to produkt spożywczy wyrażony w gramach, który zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm, co odpowiada 10 g czystego cukru. Oznacza to, że po zjedzeniu takiej porcji poziom cukru we krwi rośnie tak jak po spożyciu 10 g cukru. Lekarz diabetolog określi, z ilu wymienników węglowodanowych powinny się składać poszczególne posiłki.

[srodtytul]Często i regularnie, ale mało[/srodtytul]

W leczeniu dietetycznym bardzo ważne jest jedzenie o stałych porach. Cukrzyk wstrzykujący insulinę powinien spożywać nawet pięć – sześć posiłków dziennie. Zalecana ich liczba zależy od rodzaju stosowanej insuliny i trybu życia. Porcje powinny być małe. W cukrzycy typu 2, leczonej doustnymi lekami hipoglikemizującymi, częstość podawanych posiłków jest zwykle mniejsza. Bardzo istotne jest także to, w jaki sposób dania są przygotowywane. Im mniej przetworzone, tym lepiej – mają przy tym większą wartość odżywczą. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie lub pieczenie w folii aluminiowej i duszenie. Niewskazane są potrawy smażone i odsmażane. Warzywa i produkty zbożowe najlepiej gotować na półtwardo, gdyż rozgotowane szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi. Jarzyny i owoce najlepiej jeść na surowo. Osoby, które przestrzegają diety, uprawiają sport i kontrolują masę ciała, są na dobrej drodze do osiągnięcia sukcesu w leczeniu. Oczywiście raz na jakiś czas można sobie pozwolić na małą przyjemność i zjeść na przykład coś słodkiego, ale należy pamiętać, że wtedy poziom cukru wzrasta. Może to wymagać dodatkowej dawki leku przeciwcukrzycowego.

[srodtytul]W ciągłym ruchu[/srodtytul]

Oprócz przestrzegania diety chorzy na cukrzycę powinni w miarę swoich potrzeb uprawiać sport. Wysiłek fizyczny zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. – U chorego na cukrzycę typu 2 połączenie zdrowej diety ze sportem może być wystarczającą metodą leczenia – mówi dr Luźniak. Wysiłek fizyczny powinien być dostosowany do wieku i kondycji pacjenta. Preferowanymi formami wysiłku są te, w których pracuje jak największa ilość mięśni. Zaleca się spacery, jogging, pływanie i jazdę na rowerze. Największą korzyść dają wysiłki regularne (codziennie po ok. 30 minut). Należy unikać wysiłków długotrwałych, bardzo intensywnych, wiążących się z dużą ilością urazów. Zdecydowanie przeciwwskazane są podnoszenie ciężarów, kulturystyka czy dosyć popularne ostatnio nurkowanie.

[ramka][srodtytul]Co jeść, a czego unikać[/srodtytul]

Zaleca się pieczywo gruboziarniste, kasze, soję, otręby, ryż, makarony, mleko chude, chudy ser biały, jogurt, oleje roślinne, jarzyny, owoce. Codziennie powinno się jeść około 0,5 kg warzyw, w szczególności: pomidory, ogórki, sałatę zieloną, kapustę pekińską, kapustę kiszoną, kalafiora, kalarepę, cebulę, rzodkiewkę, paprykę, szparagi. Owoce należy spożywać w małych porcjach (około 300 g dziennie) po posiłkach. Polecane są grejpfruty i jabłka. Niewskazane natomiast banany i winogrona, bo mają bardzo dużo cukru i szybko zwiększają poziom glukozy. Oprócz tego można sobie pozwolić na jaja (dwa tygodniowo), chude mięsa (np. cielęcina, indyk, królik, dziczyzna), niektóre gatunki ryb, np. dorsz, mintaj, pstrąg, szczupak, sielawa, miękkie margaryny. Chory na cukrzycę powinien unikać węglowodanów prostych, a najlepiej całkowicie je wyeliminować. Należy ograniczyć białe pieczywo, rosoły mięsne i wszelkie wywary z mięsa i kości, tłuszcz wieprzowy oraz tłuste czerwone mięso, wędzone ryby, tłuste, słone wędliny, konserwy mięsne, pasztety i marynaty. Należy też unikać pokarmów słodkich: ciast, tortów, cukierków, czekolady, a także orzechów, fig, dżemów. Alkohol, kawa, mocna herbata dozwolone są tylko w minimalnych ilościach.[/ramka]

[ramka][b][link=http://www.rp.pl/temat/271163.html]Więcej informacji o cukrzycy znajdziesz TUTAJ[/link] [/b][/ramka]

W diecie chorego na cukrzycę najważniejsza jest jakość posiłków, ich ilość i rozkład w ciągu dnia. Lekarze podkreślają, że bez przestrzegania zasad zdrowego żywienia nie ma sukcesu w leczeniu cukrzycy. Jadłospis na całe życie powinien ułożyć dietetyk.

Dieta chorego nie musi polegać wyłącznie na ograniczeniach i wyrzeczeniach. Powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych, energii i zaspokajać głód. Właściwie dopasowana poprawia samopoczucie, bo reguluje poziom glikemii, ułatwia działanie leków hipoglikemizujących, zapobiega hipoglikemii. Gdy dowiemy się o chorobie, powinniśmy skorzystać z porad dietetyka, który pomoże w opracowaniu menu. Plan posiłków należy dostosować do indywidualnego trybu życia diabetyka. Zalecenia dietetyczne mogą być różne dla chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Ci pierwsi (zazwyczaj szczupli) powinni unikać spożywania węglowodanów prostych. W cukrzycy typu 2 (często przebiegającej z otyłością) dieta powinna również umożliwiać osiągnięcie lub utrzymanie prawidłowej masy ciała. Żywienie w cukrzycy jest podobne do zasad racjonalnego odżywiania osób zdrowych.

Pozostało 82% artykułu
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla