Reklama
Rozwiń
Reklama

Namiętnie jadane zupy

Tadeusz Konwicki w książce Barbary Hołub „Przy wileńskim stole” wspomina: „Gości nie karmiło się zupą. W tamtych stronach była to potrawa jakby wstydliwa, a przynajmniej niereprezentacyjna. Zupa służyła biologii”.

Publikacja: 07.10.2009 09:14

Zupa szpinakowa – danie bardzo popularne na Litwie

Zupa szpinakowa – danie bardzo popularne na Litwie

Foto: Stockfood/Free

A w innym miejscu oświadcza: „Nie wzbudzają we mnie entuzjazmu namiętnie jadane na Wileńszczyźnie kapuśniaki, barszcze, botwinki, chłodniki. Natomiast zupy zacierkowe, zacierki pszenne lub z mąki gryczanej, o, te zupy jadłbym z radością”. Czyli jednak – namiętnie jadane.

Cóż, ja osobiście za zacierkami nie przepadam, natomiast namiętność budzą we mnie właśnie różne inne kresowe zupy. Jest ich wielka mnogość, jak chyba nigdzie indziej na terenach Rzeczypospolitej, a może i w całej Europie. I Konwicki chyba ich nie docenia.

Wszak Wincenta Zawadzka w swej „Kucharce litewskiej” pisze tak: „Zupa jest wstępem do każdego obiadu i służy poniekąd na przysposobienie żołądka do przyjęcia innych pokarmów, powinna być starannie i zdrowo przyrządzona, aby zaostrzała apetyt i pomagała trawieniu”.

Kresowym barszczom i krupnikom poświęcę osobne odcinki, zacznę od kilku zup bardzo oryginalnych. Najpierw zacytuję przepis na pożywną zupkę dla niedomagających z książki Jana Szyttlera „Kucharz Nowy dla Osób Osłabionych”, wydanej w Wilnie w 1837 r. Dalej bardzo ciekawa grochówka z suszonymi śliwkami, wreszcie pyszna zupa bobowo-ziemniaczana, ponoć bardzo stara, choć bardzo pewnych dowodów na to nie ma. Zwą ją też „kniaziówka boberkówka”. Można jej dzisiaj skosztować w Dworze Anna pod Lublinem, gdzie zdatny kucharz wprowadził ją na stałe do jadłospisu.

[srodtytul]zupa ze szpinaku ze skowronkami[/srodtytul]

Reklama
Reklama

„6 skowronków zalać bulionem i ugotować smak. Szpinak ugotować, przetrzeć przez sito, połączyć z bulionem i już nie gotować. Skowronki dodać do zupy”.

[srodtytul]śliwkowa grochówka[/srodtytul]

500 g niełuskanego grochu

100 g suszonych śliwek bez pestek

1 marchewka

1 pietruszka

Reklama
Reklama

pół selera

1 cebula

2 liście bobkowe

5 ziarenek ziela angielskiego ?

pół łyżeczki cynamonu

1,5 l bulionu wołowego lub wody

Reklama
Reklama

garść posiekanej natki

olej

pieprz i sól

Groch wypłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc.

Marchew, pietruszkę i cebulę posiekać i razem podsmażyć na oleju do przeszklenia. Dodać odcedzony groch, posiekane śliwki, liść bobkowy, ziele angielskie i cynamon. Zalać bulionem lub wodą i gotować na małym ogniu 3 – 4 godziny.

Reklama
Reklama

Przed wydaniem doprawić do smaku pieprzem i solą oraz posypać natką.

[srodtytul]zupa kniazia Boberka[/srodtytul]

1 kg bobu

500 g ziemniaków

4 cebule dymki ze szczypiorem

Reklama
Reklama

3 łyżki oleju rzepakowego

1,5 l bulionu wołowego lub drobiowego

garść świeżego cząbru lub płaska łyżeczka suszonego

kilka liści mięty

sól i pieprz

Reklama
Reklama

Bób wyłuskać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulki i szczypior posiekać i przeszklić na oleju. Dodać bób i ziemniaki, zalać bulionem, doprawić solą z pieprzem.

Gotować, aż warzywa będą miękkie.

Około jednej trzeciej ziaren bobu wyjąć z zupy, resztę zmiksować. Po zmiksowaniu dodać pozostałe ziarna bobu.

Na wydaniu posypać siekaną miętą.

[b]Piotr Bikont - dziennikarz, znawca kuchni i smakosz, autor publikacji kulinarnych[/b]

A w innym miejscu oświadcza: „Nie wzbudzają we mnie entuzjazmu namiętnie jadane na Wileńszczyźnie kapuśniaki, barszcze, botwinki, chłodniki. Natomiast zupy zacierkowe, zacierki pszenne lub z mąki gryczanej, o, te zupy jadłbym z radością”. Czyli jednak – namiętnie jadane.

Cóż, ja osobiście za zacierkami nie przepadam, natomiast namiętność budzą we mnie właśnie różne inne kresowe zupy. Jest ich wielka mnogość, jak chyba nigdzie indziej na terenach Rzeczypospolitej, a może i w całej Europie. I Konwicki chyba ich nie docenia.

Pozostało jeszcze 80% artykułu
Reklama
Kultura
„Halloween Horror Nights”: noc, w którą horrory wychodzą poza ekran
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Kultura
Nie żyje Elżbieta Penderecka, wielka dama polskiej kultury
Patronat Rzeczpospolitej
Jubileuszowa gala wręczenia nagród Koryfeusz Muzyki Polskiej 2025
Kultura
Wizerunek to potęga: pantofelki kochanki Edwarda VIII na Zamku Królewskim
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Kultura
Czytanie ma tylko dobre strony
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama