Smaki Lwowa

To nietypowa książka kucharska. Są w niej przepisy, oczywiście, ale dużo tu opowieści, choćby o lwowskich browarach, zdjęć dawnego Lwowa, jest też słowniczek

Publikacja: 15.08.2010 01:01

Smaki Lwowa

Foto: ROL

W kuchni lwowskiej mieszają się wpływy polskie, ukraińskie, żydowskie, austriackie, ormiańskie. Przepisy pochodzą z zachowanych zeszytów kulinarnych z lat 1914 – 1938, zapisywanych przez Władysławę Leńko, żonę lwowskiego lekarza, które po wojnie w czasie repatriacji trafiły do Krakowa. Pozwalają skomponować całe przyjęcie po lwowsku – od dań głównych do deserów. Na współczesny dietetyczny gust pewnie za dużo w nich śmietany, mąki, jaj i masła...

Na ogół są to potrawy proste, jak barszcz, chłodnik czy knedle ziemniaczane. Ale zdarzają się też wyszukane, np. budyń z raków czy ryba w czekoladzie. Nęcą suszone pomidory (koniecznie trzeba suszyć je na piecu, nie na słońcu), akacjowe konfitury, poncze...

Jest oczywiście przepis na lwowskie piwo. Miasto słynęło z browarnianych tradycji. W latach 30. Browar Lwowski na Kleparowie produkował cieszące się dużą renomą piwa Lwowskie, Bawarskie, Eksportowe. Przedwojenni bywalcy piwiarni zwykle zamawiali halbę lub bombę piwa (co oznaczało kufel mniejszych lub większych rozmiarów).

Przepisy urozmaicają barwne opowieści, zaczerpnięte głównie z książki „Tamten Lwów” Witolda Szolgini. Można z nich poznać m.in. historię Fabryki Wódek i Likierów rodziny Baczewskich, której trunki cieszyły się uznaniem daleko poza granicami miasta. Od XIX w. zdobywały laury na targach i wystawach w Amsterdamie, Wiedniu, Londynie, Paryżu. Baczewscy byli też dostawcami na dwór cesarski. Anegdota mówi, że kiedy fabryka w 1939 r. stanęła w ogniu, cały Łyczaków wzdychał: „Tyle dobra się marnuje, tyle dobra!”.

Książkę ilustrują zdjęcia nie potraw, lecz starego Lwowa wraz z mapką z nazwami przedwojennych ulic. Jest w niej też użyteczny słowniczek, ułatwiający zrozumienie języka dawnych przepisów.

Kulinarna podróż na Kresy, czyli książka Andrzeja Fiedoruka „Kuchnia lwowska" (Zysk i S-ka, Poznań 2010)

W kuchni lwowskiej mieszają się wpływy polskie, ukraińskie, żydowskie, austriackie, ormiańskie. Przepisy pochodzą z zachowanych zeszytów kulinarnych z lat 1914 – 1938, zapisywanych przez Władysławę Leńko, żonę lwowskiego lekarza, które po wojnie w czasie repatriacji trafiły do Krakowa. Pozwalają skomponować całe przyjęcie po lwowsku – od dań głównych do deserów. Na współczesny dietetyczny gust pewnie za dużo w nich śmietany, mąki, jaj i masła...

Kultura
Krystian Zimerman wygrał w sądzie pieniądze za dawne tournée
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Przyszłość jest dziś – twórczość Janusza A. Zajdla
Kultura
Aldona Machnowska-Góra: Piotr Gliński opóźnił budowę hali widowiskowej w stolicy
Kultura
Agnieszka Lajus dyrektorką Muzeum Narodowego w Warszawie
Kultura
Europejskie Stolice Kultury 2025: Chemnitz i Nova Gorica – Gorycja