Badanie przeprowadzono dla Departamentu Rolnictwa USA (USDA), a jego wyniki zaprezentowano na konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.
W badaniu wzięło udział 16 osób, których dieta bogata była w orzechy, potwierdziło, że wartość energii absorbowanej z pożywienia była o 5,9 proc. mniejsza, niż wynikało to z poprzednich kalkulacji. Tym samym pistacje uznano za jedne z najmniej kalorycznych posiłków – 30-gramowa porcja tych orzechów dostarcza tylko ok. 160 kalorii.
- Wyniki naszych badań potwierdzają, że tłuszcz tych orzechów jest mało przyswajany przez przewód żołądkowo-jelitowy, co skutkuje obniżeniem wartości energetycznej posiłku – mówi dr David J. Baer z Beltsville Human Nutrition Research Center.
Włączenie pistacji do typowej diety badanych, pozwoliło także naukowcom ARS potwierdzić korzystny wpływ pistacji na ochronę serca przed schorzeniami (wystarczyła porcja ok. 40 – 85 gramów pistacji dziennie).
Pistacje wspierają utrzymanie prawidłowej wagi ciała
Pozytywny wpływ pistacji na utrzymanie prawidłowej masy ciała potwierdzają również inne badania uczonych z Uniwersytetu Kalifornia. Trwające 12 tygodni prace badawcze z udziałem 16 osób ze stwierdzoną otyłością i nadwagą, wykazały, że osoby będące na diecie bogatej w te orzechy (porcja 75 sztuk, dostarczająca 240 kalorii), znacznie lepiej radziły sobie z osiąganiem prawidłowego wskaźnika BMI (body mass index), niż osoby, które w tym czasie spożywały inne słone przekąski (np. precle).