Mięso powinno się rozmrażać w lodówce, ponieważ zostawione w kuchni może osiągnąć temperaturę wyższą niż 5-7°C, która powoduje gwałtowne rozwijanie się bakterii (a to z kolei może doprowadzić do zatrucia pokarmowego). Dla przykładu, zamrożonego kurczaka należy wyjąć co najmniej 24h przed przygotowaniem.
Przechowywanie żywności w zamrażarce
:
- warzywa i owoce możemy przechowywać w zamrażalniku najdłużej do roku,
- wołowinę i mięso drobiowe do roku,
- pieczywo niekrojone do 8 miesięcy, krojone do 2 miesięcy,
- wieprzowinę, mięso mielone wołowe, cielęcinę i dziczyznę do 6 miesięcy,
- masło (niesolone) i margarynę do 6 miesięcy,
- masło (solone) do 4 miesięcy,
- starty żółty ser do 4 miesięcy,
- białe ryby do 4 miesięcy,
- szynkę i jagnięcinę do 4 miesięcy,
- tłuste ryby do 3 miesięcy,
- twaróg do 3 miesięcy,
- lody do 3 miesięcy,
- skorupiaki i mięczaki do 2 miesięcy,
- zupy do 2 miesięcy,
- kiełbasę do 2 miesięcy,
- mleko do 2 miesięcy,
- jogurt do miesiąca.
Przechowywanie produktów w szafkach kuchennych
Część artykułów spożywczych można przechowywać poza lodówką. Należy do nich głównie sucha żywność np.:
- bułka tarta,
- suszone owoce,
- ryż,
- mąka,
- makrony,
- kasze,
- cukier,
- orzechy,
- przyprawy,
- przecier pomidorowy,
- oliwki,
- herbatniki,
- suchary,
- miód,
- nieotwarte produkty w puszkach, słojach i kartonach.
Przetwory powinno się przechowywać w zaciemnionym miejscu, w temperaturze poniżej 15°C.
Mąkę, ryż i makaron najlepiej jest umieścić w zamykanych opakowaniach lub szczelnych torbach i położyć w niezbyt ciepłym, zaciemnionym miejscu.
Większość konserw po otwarciu należy umieścić w lodówce – powinno się je przełożyć do naczynia, szczelnie przykryć i postawić na jednej z dolnych półek.
Termin ważności podany na opakowaniach zawsze odnosi się do produktów fabrycznie zamkniętych, dlatego po otwarciu należy je spożyć jak najszybciej.