Jak przechowywać żywność

Każdy produkt wymaga określonych zasad przechowywania. Żywność przechowywana w odpowiedni sposób na długo zachowa swoją świeżość i jakość

Publikacja: 11.06.2011 02:00

Termin ważności podany na opakowaniach zawsze odnosi się do produktów fabrycznie zamkniętych, dlateg

Termin ważności podany na opakowaniach zawsze odnosi się do produktów fabrycznie zamkniętych, dlatego po otwarciu należy je spożyć jak najszybciej

Foto: Fotorzepa, Rob Robert Gardziński

Zepsuta żywność może być przyczyną wielu chorób, dlatego należy dbać o to, aby nie spożywać popsutych artykułów. Niska temperatura spowalnia rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Bakterie najszybciej rozwijają się w temperaturze od 5-7

o

C do około 60

o

C, dlatego żywność przechowywana w tym przedziale temperatur powinna być jak najszybciej zużyta.

Korzystanie z lodówki i zamrażarki

To, jak i gdzie przechowamy produkty, wpłynie nie tylko na ich świeżość, ale co ważniejsze na nasze zdrowie. Lodówka pomaga przechowywać żywność, a zamrażarka przedłużać jej przydatność. Nowoczesne lodówki i zamrażalniki pozwalają coraz lepiej zapewnić żywności trwałość.

Starsze modele lodówek nie posiadają wentylatora. Temperatura wewnątrz nich różni się w zależności od miejsca, dlatego ważne jest odpowiednie ułożenie poszczególnych artykułów spożywczych. Uwzględniając te różnice, można przechowywać żywność w optymalnych warunkach.

Produkty szybciej się psują, jeśli są położone blisko sobie lub nałożone jeden na drugi. Nie powinno się również wkładać do lodówki zbyt dużo jedzenia, ponieważ mała przestrzeń pomiędzy artykułami zaburza przepływa powietrza, a to prowadzi do podwyższenia temperatury.

Lodówka nie będzie pracować efektywnie,  jeżeli zbierze się w niej szron. Należy ją regularnie rozmrażać  i myć ciepłą wodą z dodatkiem octu lub  środkiem dezynfekującym. Nowoczesne lodówki wyposażone są w system „No Frost”, który umożliwia automatyczne rozmrażanie się urządzenia. W lecie pokrętło temperatury zamrażarki i lodówki powinno się przestawić na wyższy poziom niż w zimie.

Przechowywanie w lodówce

Ugotowana żywność powinna w ciągu dwóch godzin od przyrządzenia znaleźć się w lodówce  i nie powinno się jej przechowywać dłużej niż dwa, trzy dni. Produkty przetworzone bezwzględnie muszą być umieszczone nad surowymi. Zmniejsza to ryzyko zatrucia pokarmowego, spowodowanego zanieczyszczeniem gotowanej żywności surową. Nie należy umieszczać na tej samej półce jaj i surowego mięsa. Jeśli nie będzie ono przyrządzane w dniu zakupów, lepiej od razu je zamrozić. Jajek nie należy myć przed umieszczeniem ich w lodówce, ponieważ zostaną przez to pozbawione ochronnej warstwy zapobiegającej przedostawaniu się drobnoustrojów.

Na górnych półkach

można stawiać jogurty, kefiry mleko, dżemy, powidła i inne owocowe przetwory.

Gotowane potrawy należy umieścić na najwyższej lub środkowej półce – zawsze szczelnie zamknięte.

Na półce środkowej powinny znaleźć się biały ser, twaróg, wędlina, ciastka, sałatki i surówki.

Napoje, musztarda, chrzan, sosy w butelkach, olej i masło powinny znaleźć się na półkach wewnętrznej strony drzwi lodówki (tam temperatura jest na ogół wyższa i wynosi około 10°C).

Świeże mięso i ryby powinny być przechowywane na dolnej półce tuż nad szufladami, w których znajdują się warzywa i owoce.

W dolnych szufladach panuje na ogół temperatura około 10°C. To idealne warunki do przechowywania warzyw i owoców – niższa temperatura może je uszkodzić. Po umyciu, a przed schowaniem ich do lodówki, powinno się je dokładnie osuszyć.

Banany nie powinny dotykać innych owoców

Mniej trwałe owoce np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia, a sałatę i szczypiorek nawet kilka dni. Opakowanie sałaty nie może być szczelne. Brak dostępu powietrza, może spowodować, że azotany znajdujące się w młodej sałacie przekształcają się w niebezpieczne azotyny.

W dolnych szufladach dobrze magazynuje się także długo dojrzewające sery oraz skorupiaki. Owoce morza należy przechowywać w misce przykrytej wilgotną ściereczką (powinno się je jak najszybciej poddać obróbce termicznej).

Egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki czy cukinia nie wymagają przechowywania w lodówce, a wręcz w takich warunkach tracą swoje wartości odżywcze. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, także powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Banany i awokado powinno przechowywać się w chłodnym miejscu, ale najlepiej nie w lodówce. Ponadto banany nie powinny dotykać innych owoców, ponieważ wydzielają gaz przyspieszający dojrzewanie innych owoców.

Warto także wiedzieć, że chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje.

Aby jedzenie nie zeschło...

Powietrze w lodówce jest suche, większość artykułów trzeba więc odpowiednio zapakować. Najlepszą metodą jest przechowywanie produktów w specjalnych  pojemnikach, pergaminowym papierze i folii  plastikowej lub aluminiowej.

Folia aluminiowa bardzo dobrze izoluje żywność, ponieważ nie przepuszcza powietrza, substancji zapachowych i pary wodnej. Jej minusem jest to, że artykuły w niej przechowywane mogą spleśnieć. Papier z kolei słabiej chroni przed obsychaniem i utratą aromatu lecz np. sery z foliowych opakowań lepiej przepakować w pergaminowy papier, dzięki temu nie zbierze się wilgoć, która sprzyja pleśnieniu.

Bardzo dobre do przechowywania żywności są szklane pojemniki, gdyż nie wchodzą w reakcje z żadnymi produktami spożywczymi - muszą jednak być zamykane lub przynajmniej przykrywane.

Magazynowanie żywności w zamrażalniku

W zamrażalniku, w przeciwieństwie do lodówki, artykuły spożywcze należy układać blisko siebie. Zamrażarka działa najefektywniej i zużywa najmniej energii, gdy jest całkowicie zapełniona. Temperatura w niej powinna utrzymywać się co najmniej na poziomie -18°C. Takie warunki pozwalają na przechowywanie żywności nawet do 12 miesięcy.

Przed zamrożeniem, produkty powinny być schłodzone. Wkładanie ciepłych lub gorących wyrobów może uszkodzić inne artykuły. Ponadto zmusza agregat do wytężonej pracy, za czym idzie większy pobór energii. Mięsa, warzywa i owoce najlepiej jest umieszczać w foliowych opakowaniach.

Zbite mrożonki mogły być wcześniej rozmrożone

Artykuły, które zostały rozmrożone, nie mogą zostać ponownie zamrożone. W czasie rozmrażania mogą uaktywnić  się szkodliwe drobnoustroje. Zamrażać zatem powinno się głównie te produkty, które później będą poddawane obróbce termicznej (gotowaniu lub smażeniu) gdyż unieszkodliwia ona potencjalnie chorobotwórcze bakterie. Lepiej nie zamrażać wędlin, pasztetów, serów, pomidorów, cebuli czy ogórków. Źle znoszą zamrażanie rzodkiewki, truskawki, gotowane jajka i sałata.

Przy kupowaniu sklepowych mrożonek należy zwrócić uwagę, czy nie są zbyt zbite, ponieważ może to oznaczać, że były wcześniej rozmrożone.

W woreczkach na lód można mrozić resztki białego i czerwonego wina. Nadaje się ono do doprawiania duszonych potraw.

Dobrym sposobem na kontrolowanie czasu przydatności produktów do spożycia jest umieszczanie na nich karteczek z datą mrożenia.

Mięso powinno się rozmrażać w lodówce, ponieważ zostawione w kuchni może osiągnąć temperaturę wyższą niż 5-7°C, która powoduje gwałtowne rozwijanie się bakterii (a to z kolei może doprowadzić do zatrucia pokarmowego). Dla przykładu, zamrożonego kurczaka należy wyjąć co najmniej 24h przed przygotowaniem.

 

Przechowywanie żywności w zamrażarce

:

- warzywa i owoce możemy przechowywać w zamrażalniku najdłużej do roku,

- wołowinę i mięso drobiowe do roku,

- pieczywo niekrojone do 8 miesięcy, krojone do 2 miesięcy,

- wieprzowinę, mięso mielone wołowe, cielęcinę i dziczyznę do 6 miesięcy,

- masło (niesolone) i margarynę do 6 miesięcy,

- masło (solone) do 4 miesięcy,

- starty żółty ser do 4 miesięcy,

- białe ryby do 4 miesięcy,

- szynkę i jagnięcinę do 4 miesięcy,

- tłuste ryby do 3 miesięcy,

- twaróg do 3 miesięcy,

- lody do 3 miesięcy,

- skorupiaki i mięczaki do 2 miesięcy,

- zupy do 2 miesięcy,

- kiełbasę do 2 miesięcy,

- mleko do 2 miesięcy,

- jogurt do miesiąca.

 

Przechowywanie produktów w szafkach kuchennych

Część artykułów spożywczych można przechowywać poza lodówką. Należy do nich głównie sucha żywność np.:

- bułka tarta,

- suszone owoce,

- ryż,

- mąka,

- makrony,

- kasze,

- cukier,

- orzechy,

- przyprawy,

- przecier pomidorowy,

- oliwki,

- herbatniki,

- suchary,

- miód,

- nieotwarte produkty w puszkach, słojach i kartonach.

Przetwory powinno się przechowywać w zaciemnionym miejscu, w temperaturze poniżej 15°C.

Mąkę, ryż i makaron najlepiej jest umieścić w zamykanych opakowaniach  lub szczelnych torbach i położyć w niezbyt ciepłym, zaciemnionym miejscu.

Większość konserw po otwarciu należy umieścić w lodówce – powinno się je przełożyć do naczynia, szczelnie przykryć i postawić na jednej z dolnych półek.

Termin ważności podany na opakowaniach zawsze odnosi się do produktów fabrycznie zamkniętych, dlatego po otwarciu należy je spożyć jak najszybciej.

Zepsuta żywność może być przyczyną wielu chorób, dlatego należy dbać o to, aby nie spożywać popsutych artykułów. Niska temperatura spowalnia rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Bakterie najszybciej rozwijają się w temperaturze od 5-7

o

Pozostało 97% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"