Chcąc utrzymać prawidłową wagę ciała trzeba przede wszystkim pamiętać o tym, aby nie dostarczać organizmowi więcej kalorii niż jest w stanie strawić. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne normy żywieniowe dla mężczyzny to 2 500 kcal, a dla kobiety 2 000 kcal. Oczywiście są to granice umowne, ponieważ potrzeby kaloryczne zależą np. od wieku czy poziomu aktywności fizycznej. I tak kobieta w ciąży powinna spożywać około 2 800 kcal, kobiety karmiące nawet do 3 400 kcal, mężczyźni, którzy wykonują bardzo ciężką, fizyczną pracę mogą przyjmować do 4 500 kcal, a sportowcy nawet do 5 000 kcal.
Częściej, ale mniej
Niezwykle ważne jest, aby jeść minimum pięć posiłków dziennie. Warto zaplanować z wyprzedzeniem jadłospis. Łatwiej zrzucić zbędne kilogramy przyjmując zasadę spożywania: śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji. Przestrzeganie prawidłowych pór posiłków może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, a także spowolnić proces przybierania na wadze. Trudniej zachować tę zasadę osobom, które pracują w nocy, zostają one bowiem wytrącone z naturalnego rytmu organizmu.
Puste kalorie
Produkty o niskiej wartości odżywczej dostarczają tzw. „pustych kalorii", są to np. słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy), słodycze (cukierki, ciastka, batoniki) , fast foody (burgery, hot-dogi, zapiekanki, pizze) czy junk food (śmieciowe jedzenie np. frytki, popcorn, chipsy).
Pustych kalorii dostarczają także napoje gazowane, dosładzane soki owocowe, smakowe wody oraz alkohol. Kolorowe drinki choć wyglądają efektownie i mają niebanalne smaki są istną bombą kaloryczną. 200 ml „Long Island Ice Tea" to aż 500 kcal! Dla porównania, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina to jedynie 65 kcal.
Pamiętaj! Im bardziej przetworzony produkt, tym mniej w nim wartości odżywczych.