Przepis na dhal lankijski

Film o zauroczeniu zainicjowanym smakiem i rozbudzonym słowem "Smak curry" w kinach od 14 lutego. Z tej okazji polecamy kolejny indyjski przepis.

Aktualizacja: 12.02.2014 15:52 Publikacja: 12.02.2014 15:41

"Smak curry"

"Smak curry"

Foto: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty

DHAL LANKIJSKI

Składniki:

1 i ½ szklanki soczewicy czerwonej

2 łyżki oleju kokosowego

2 cebule pokrojone w kostkę

3 ząbki czosnku posiekanego kilka liści curry

1 szt. świeżego chilli

1 łyżka otartego imbiru świeżego

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka kminu

1 i ½ łyżeczka mieszanki curry

½ łyżeczki kurkumy

2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka soli garść świeżej kolendry ½ łyżeczki płatków chilli

1 cebula pokrojona w piórka

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka suszonej ryby (maledive fish) lub suszonych krewetek.

Opłucz soczewicę na sicie. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, imbir, liście curry i posiekane świeże chilli. Smaż aż cebula będzie miękka. Dodaj nasiona i smaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Dorzuć soczewicę, mieszankę curry, kurkumę i sól. Zalej mlekiem kokosowym i gotuj aż soczewica będzie miękka i wchłonie płyn. Jeśli będzie za mało płynu, a soczewica nadal będzie twardawa, to zmniejsz ogień i dodaj odrobinę wody. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie wrzący, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i ½ łyżeczki mieszanki curry. Smaż aż cebula zacznie brązowieć, dodaj suszoną rybę lub krewetki i płatki chilli. Mieszaj i smaż, aż cebula stanie się brązowa i chrupiąca. Ugotowany dhal podawaj posypany brązową cebulą i świeżą kolendrą, możesz podać też z piklami mango albo aramboli.

Przepis i zdjęcie pochodzą z portalu Wrząca kuchnia: wrzacakuchnia.pl

Autor: Gosia

Link do przepisu: wrzacakuchnia.pl/przepisy

Film „Smak curry" wejdzie na ekrany polskich kin już w najbliższy piątek 14 lutego. Więcej o filmie na stronie www.nowehoryzonty.pl.

DHAL LANKIJSKI

Składniki:

Pozostało jeszcze 99% artykułu
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę