DHAL LANKIJSKI
Składniki:
1 i ½ szklanki soczewicy czerwonej
2 łyżki oleju kokosowego
2 cebule pokrojone w kostkę
Aktualizacja: 12.02.2014 15:52 Publikacja: 12.02.2014 15:41
"Smak curry"
Foto: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
DHAL LANKIJSKI
Składniki:
1 i ½ szklanki soczewicy czerwonej
2 łyżki oleju kokosowego
2 cebule pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku posiekanego kilka liści curry
1 szt. świeżego chilli
1 łyżka otartego imbiru świeżego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kminu
1 i ½ łyżeczka mieszanki curry
½ łyżeczki kurkumy
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka soli garść świeżej kolendry ½ łyżeczki płatków chilli
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonej ryby (maledive fish) lub suszonych krewetek.
Opłucz soczewicę na sicie. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, imbir, liście curry i posiekane świeże chilli. Smaż aż cebula będzie miękka. Dodaj nasiona i smaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Dorzuć soczewicę, mieszankę curry, kurkumę i sól. Zalej mlekiem kokosowym i gotuj aż soczewica będzie miękka i wchłonie płyn. Jeśli będzie za mało płynu, a soczewica nadal będzie twardawa, to zmniejsz ogień i dodaj odrobinę wody. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie wrzący, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i ½ łyżeczki mieszanki curry. Smaż aż cebula zacznie brązowieć, dodaj suszoną rybę lub krewetki i płatki chilli. Mieszaj i smaż, aż cebula stanie się brązowa i chrupiąca. Ugotowany dhal podawaj posypany brązową cebulą i świeżą kolendrą, możesz podać też z piklami mango albo aramboli.
Przepis i zdjęcie pochodzą z portalu Wrząca kuchnia: wrzacakuchnia.pl
Autor: Gosia
Link do przepisu: wrzacakuchnia.pl/przepisy
Film „Smak curry" wejdzie na ekrany polskich kin już w najbliższy piątek 14 lutego. Więcej o filmie na stronie www.nowehoryzonty.pl.
© Licencja na publikację
© ℗ Wszystkie prawa zastrzeżone
Źródło: materiały prasowe
DHAL LANKIJSKI
Składniki:
Wojciech Chmielarz, gwiazda polskich powieści kryminalnych, w podkaście „Rzecz o Książkach” opowiada o swoim naj...
Browary Warszawskie i wrocławska Kępa Mieszczańska to propozycja Echo Group dla inwestorów zainteresowanych wykończonymi mieszkaniami w prestiżowych lokalizacjach, gotowymi do zarabiania od zaraz.
Tomasz Pindel w roli przewodnika po świecie iberoamerykańskiej literatury, duchowości i historii. Tłumacz, liter...
To będzie wydarzenie, które zachwyca nie tylko rozmachem organizacyjnym, ale również głębokim zrozumieniem potrz...
Jak artyści, projektanci i architekci wykorzystują naukę, aby chronić wodę, życiodajny żywioł, którego nam coraz...
Przed nami niepowtarzalna Noc Muzeów 2025, którą świętować można w całej Polsce: w Warszawie, Krakowie, Poznaniu...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas