DHAL LANKIJSKI
Składniki:
1 i ½ szklanki soczewicy czerwonej
2 łyżki oleju kokosowego
2 cebule pokrojone w kostkę
Aktualizacja: 12.02.2014 15:52 Publikacja: 12.02.2014 15:41
"Smak curry"
Foto: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
DHAL LANKIJSKI
Składniki:
1 i ½ szklanki soczewicy czerwonej
2 łyżki oleju kokosowego
2 cebule pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku posiekanego kilka liści curry
1 szt. świeżego chilli
1 łyżka otartego imbiru świeżego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kminu
1 i ½ łyżeczka mieszanki curry
½ łyżeczki kurkumy
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka soli garść świeżej kolendry ½ łyżeczki płatków chilli
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonej ryby (maledive fish) lub suszonych krewetek.
Opłucz soczewicę na sicie. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, imbir, liście curry i posiekane świeże chilli. Smaż aż cebula będzie miękka. Dodaj nasiona i smaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Dorzuć soczewicę, mieszankę curry, kurkumę i sól. Zalej mlekiem kokosowym i gotuj aż soczewica będzie miękka i wchłonie płyn. Jeśli będzie za mało płynu, a soczewica nadal będzie twardawa, to zmniejsz ogień i dodaj odrobinę wody. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie wrzący, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i ½ łyżeczki mieszanki curry. Smaż aż cebula zacznie brązowieć, dodaj suszoną rybę lub krewetki i płatki chilli. Mieszaj i smaż, aż cebula stanie się brązowa i chrupiąca. Ugotowany dhal podawaj posypany brązową cebulą i świeżą kolendrą, możesz podać też z piklami mango albo aramboli.
Przepis i zdjęcie pochodzą z portalu Wrząca kuchnia: wrzacakuchnia.pl
Autor: Gosia
Link do przepisu: wrzacakuchnia.pl/przepisy
Film „Smak curry" wejdzie na ekrany polskich kin już w najbliższy piątek 14 lutego. Więcej o filmie na stronie www.nowehoryzonty.pl.
© Licencja na publikację
© ℗ Wszystkie prawa zastrzeżone
Źródło: materiały prasowe
Rok 2025 był czasem poszukiwania ciekawych narracji i bohaterów, przyciągających do muzeów i galerii publiczność...
Tak wielu zmian personalnych w instytucjach kultury nie było od lat. Miały wreszcie zacząć obowiązywać jasne, ko...
Do „Rzeczpospolitej” zgłasza się coraz więcej artystów, uskarżających się na konkurs Krajowego Planu Odbudowy w...
Po raz pierwszy zwyciężczynią najbardziej prestiżowej brytyjskiej nagrody w sztuce współczesnej została artystka...
„Lato, które zmieniło wszystko. Festiwal 1955” to wielowarstwowa wystawa w Muzeum Warszawy, ucząca krytycznego s...
W świecie, w którym coraz częściej liczy się wygoda, szybkość i realne korzyści z codziennych wyborów, programy lojalnościowe zyskują na znaczeniu.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas