Kulinarne prowokacje

Czasami człowiek musi, inaczej się udusi – śpiewał klasyk. Kucharze, na co dzień spowici oparami znad garnków, ścigający się z czasem, także czasami muszą.

Publikacja: 15.10.2015 20:15

Kulinarne prowokacje

Foto: materiały promocyjne

Muszą dać się ponieść fantazji i żądzy nieskrępowanej kreacji. Objawia się ona najczęściej w zamkniętych kolacjach degustacyjnych, podczas których ważkie aspekty, jak food cost, procedury czy powtarzalność, tracą na znaczeniu. Niestety, na znaczeniu często traci również smak. Wszak podobno nikt i nic nie powinno ograniczać artysty, a sztuka nie jest do podobania się, więc może i jedzenie nie jest od smakowania. Ten tor dywagacji wydaje mi się jałowy, jako że sztuka satysfakcjonująca tylko twórcę mnie nie zajmuje.

Pozostało 94% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali