Kolorowe zdrowie

Program edukacyjny „Jem kolorowo” - Pascal Brodnicki pokazuje dzieciom, jak przygotować zdrowy posiłek

Publikacja: 13.12.2007 11:43

Kolorowe zdrowie

Foto: Fotorzepa, Dor Dorota Kaszuba

Red

Wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są zdrowe, ale zaledwie 5 proc. Polaków spożywa je pięć razy dziennie, jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Za jedną porcję można uznać średniej wielkości owoc lub warzywo, szklankę soku, miseczkę sałaty, jagód czy malin, garść suszonych owoców lub porcję surówki.

Zdaniem lekarzy najważniejsze, by w dzieciństwie nabrać dobrych przyzwyczajeń żywieniowych. – Brak warzyw i owoców w codziennym menu dziecka przyzwyczai je do pomijania ich w swoim jadłospisie, gdy dorośnie – mówi dr hab. nauk medycznych Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka. Zwraca też uwagę, że jedzenie warzyw i owoców w dużych ilościach najlepiej zabezpiecza dzieci przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.

Program edukacyjny „Jem kolorowo” ma zachęcić dzieci do zdrowej diety. Tytuł nawiązuje do pięciu kolorów, na które podzielono warzywa i owoce. Autorzy programu zachęcają, by jeść codziennie warzywa i owoce każdego koloru, ponieważ różne składniki pokarmowe zawarte w każdej grupie są niezbędne organizmowi do różnych procesów. Zielone warzywa i owoce zapewniają dobry wzrok, wzmacniają naczynia krwionośne, gwarantują prawidłową pracę serca. Żółtopomarańczowe zapobiegają infekcjom, chronią skórę i nadają jej ładny kolor, czerwone m.in. chronią przed szkodliwym działaniem środowiska, niebiesko-purpurowe podnoszą poziom tzw. dobrego cholesterolu, a białe wzmacniają odporność, zwalczają bakterie i wirusy oraz poprawiają samopoczucie.

Z broszur edukacyjnych i filmu „Gotuj zdrowo z Pascalem” piątoklasiści dowiedzą się, jak przygotowywać proste, zdrowe i kolorowe posiłki. Dla nauczycieli przygotowano atlas warzyw i owoców oraz poradnik z gotowymi scenariuszami zajęć. W pierwszej, pilotażowej, edycji programu bierze udział 1000 szkół podstawowych z całej Polski. Akcję popiera Instytut Żywności i Żywienia.

? Fosfor – składnik tkanki kostnej, budulec tkanek miękkich, np. nerek, serca, mózgu. Bierze udział w procesach skurczu i rozkurczu mięśni. Znajdziesz go w fasoli, grochu, pestkach dyni, soi.

? Magnez – konieczny do prawidłowej pracy mięśni i tkanki nerwowej, niezbędny do budowy kości i zębów. Zawierają go rośliny strączkowe, ciemnozielone warzywa liściaste, ziemniaki, awokado, banany, figi i morele.

? Potas – polepsza zaopatrywanie mózgu w tlen, obniża ciśnienie, odpowiada za właściwą pracę serca. Znajduje się w pomidorach, roślinach zielonych, ziemniakach, marchwi, owocach cytrusowych, bananach, melonach, morelach, brzoskwiniach.

? Sód – m.in. aktywizuje działanie enzymów i zapewnia pracę mięśni i nerwów. Zawierają go oliwki, pomidory i zielona fasola.

? Wapń – odgrywa ogromną rolę w kształtowaniu i budowie tkanki kostnej u dzieci i młodzieży. Wapń można odnaleźć w fasoli, brokułach, szpinaku, burakach, figach i rodzynkach.

? Żelazo – wpływa na proces wzrostu, zwiększa odporność organizmu, zapobiega zmęczeniu. Żelazo znajduje się w fasoli, brokułach, grochu, szpinaku, selerze naciowym, natce pietruszki, kapuście włoskiej, orzechach, suszonych brzoskwiniach i owocach jagodowych.

e.j.

? Co piąte dziecko w Europie ma problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

? 155 milionów dzieci na świecie będących w wieku szkolnym ma nadwagę lub otyłość.

? 22 miliony otyłych dzieci ma mniej niż pięć lat.

? Wśród 3 tys. dzieci w wieku siedmiu – dziewięciu lat w woj. śląskim u 15 proc. rozpoznano nadmierną masę ciała, a 100 dzieci cierpiało na otyłość.

Wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są zdrowe, ale zaledwie 5 proc. Polaków spożywa je pięć razy dziennie, jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Za jedną porcję można uznać średniej wielkości owoc lub warzywo, szklankę soku, miseczkę sałaty, jagód czy malin, garść suszonych owoców lub porcję surówki.

Zdaniem lekarzy najważniejsze, by w dzieciństwie nabrać dobrych przyzwyczajeń żywieniowych. – Brak warzyw i owoców w codziennym menu dziecka przyzwyczai je do pomijania ich w swoim jadłospisie, gdy dorośnie – mówi dr hab. nauk medycznych Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka. Zwraca też uwagę, że jedzenie warzyw i owoców w dużych ilościach najlepiej zabezpiecza dzieci przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"