Wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są zdrowe, ale zaledwie 5 proc. Polaków spożywa je pięć razy dziennie, jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Za jedną porcję można uznać średniej wielkości owoc lub warzywo, szklankę soku, miseczkę sałaty, jagód czy malin, garść suszonych owoców lub porcję surówki.
Zdaniem lekarzy najważniejsze, by w dzieciństwie nabrać dobrych przyzwyczajeń żywieniowych. – Brak warzyw i owoców w codziennym menu dziecka przyzwyczai je do pomijania ich w swoim jadłospisie, gdy dorośnie – mówi dr hab. nauk medycznych Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka. Zwraca też uwagę, że jedzenie warzyw i owoców w dużych ilościach najlepiej zabezpiecza dzieci przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.
Program edukacyjny „Jem kolorowo” ma zachęcić dzieci do zdrowej diety. Tytuł nawiązuje do pięciu kolorów, na które podzielono warzywa i owoce. Autorzy programu zachęcają, by jeść codziennie warzywa i owoce każdego koloru, ponieważ różne składniki pokarmowe zawarte w każdej grupie są niezbędne organizmowi do różnych procesów. Zielone warzywa i owoce zapewniają dobry wzrok, wzmacniają naczynia krwionośne, gwarantują prawidłową pracę serca. Żółtopomarańczowe zapobiegają infekcjom, chronią skórę i nadają jej ładny kolor, czerwone m.in. chronią przed szkodliwym działaniem środowiska, niebiesko-purpurowe podnoszą poziom tzw. dobrego cholesterolu, a białe wzmacniają odporność, zwalczają bakterie i wirusy oraz poprawiają samopoczucie.
Z broszur edukacyjnych i filmu „Gotuj zdrowo z Pascalem” piątoklasiści dowiedzą się, jak przygotowywać proste, zdrowe i kolorowe posiłki. Dla nauczycieli przygotowano atlas warzyw i owoców oraz poradnik z gotowymi scenariuszami zajęć. W pierwszej, pilotażowej, edycji programu bierze udział 1000 szkół podstawowych z całej Polski. Akcję popiera Instytut Żywności i Żywienia.
? Fosfor – składnik tkanki kostnej, budulec tkanek miękkich, np. nerek, serca, mózgu. Bierze udział w procesach skurczu i rozkurczu mięśni. Znajdziesz go w fasoli, grochu, pestkach dyni, soi.