Rz: Z czego robi się lody?
Rajmund Kawalec:
Z mleka, śmietanki, cukru, owoców, orzechów, kakao oraz różnych przetworów. Lody malaga robi się w ten sposób, że rodzynki zalewa się winem marsala i trzyma dwa tygodnie w piwnicy. Stają się wtedy delikatne i aromatyczne i są doskonałym dodatkiem smakowym do lodów mlecznych. Są też przeciery orzechowe‚ zagęszczone owoce z cukrem itp. My używamy gotowych przetworów‚ sprzedajemy je także naszym klientom‚ lodziarzom. Są to tzw. pasty‚ używane w wielu lodziarniach‚ lecz nie wszędzie takie same. Mało która lodziarnia decyduje się na lody na bazie naturalnej pasty z prażonych pistacji sycylijskich‚ bo jest to produkt bardzo drogi. W Malinovej są obowiązkowe.
Jakie dodatki poza smakowymi stosuje się przy produkcji lodów?
Lody się robi z dodatkiem stabilizatorów. To brzmi groźnie, ale stabilizatorem jest np. mączka z nasion chleba świętojańskiego czy alginiany – wyciągi z wodorostów morskich. To produkty naturalne. W przemysłowej produkcji stosuje się także syntetyki, bo są tańsze.