Reklama
Rozwiń
Reklama

Modnie jest znać się na kuchni

Agnieszka Kręglicka - warszawska restauratorka

Publikacja: 02.08.2008 02:48

Agnieszka Kręglicka

Agnieszka Kręglicka

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski

Rz: Coraz chętniej chodzimy do restauracji i kupujemy dania gotowe. Czy znudziło się nam gotowanie w domu?

Agnieszka Kręglicka:

Nie. Nad Wisłę dotarło zainteresowanie kuchnią. Znanie się na tym jest teraz w dobrym tonie. Modne jest również gotowanie, z tym że nie dotyczy to codziennego przyrządzania posiłków, lecz raczej weekendowego popisywania się przed przyjaciółmi. Na co dzień najczęściej jemy w niedrogich barach w pobliżu miejsca pracy.

To, że rośnie liczba restauracji, wynika przede wszystkim, z tego, że mamy coraz mniej czasu. Jednocześnie, pęcznieją nasze portfele, ponieważ gospodarka dobrze się rozwija. Chodzenie do restauracji jest też sposobem na miłe i szykowne spędzenie tej niewielkiej ilości wolnego czasu, która nam pozostaje.

Kto najczęściej jada poza domem?

Reklama
Reklama

U mnie jadają najczęściej ludzie między 25. a 40. rokiem życia, aktywni zawodowo, dobrze zarabiający i mieszkający w Warszawie. Na prowincji przekrój jest zapewne większy, a ludzie częściej korzystają z barów szybkiej obsługi.

Jakie rodzaje kuchni i potraw są obecnie najpopularniejsze?

W rankingach popularności wciąż wygrywa schabowy, pomidorowa i rosół. Jednak nasz repertuar kulinarny rozszerzył się o wiele innych dań, z zagranicznych kuchni. Kuchnia włoska jest najmocniej reprezentowana. Dla przykładu, mozzarella jest powszechnie znana, prawdopodobnie ze względu na jej częstą obecność w pizzy. Standardem stał się również makaron podawany z sosem, a nie jak dawniej jako dodatek do mięsa. Zadomowiły się u nas liczne potrawy charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, jak oliwa z oliwek czy ser feta. W barach nie zaskakuje bliskowschodni kebab ani teksaskie chili con carne.

Czy tradycyjną polską kuchnię czeka marginalizacja?

Nie. Zachłystywanie się obcymi kuchniami miało miejsce 20 lat temu. Teraz liczą się jakość i wyrazistość jedzenia oraz miejsca, w którym je spożywamy. Wprawdzie prowadzę restauracje etniczne, wśród których nie ma restauracji polskiej, ale zamówienia na polskie jedzenie dostaję regularnie przy okazji kateringu. Z jednej strony oferujemy klasyczne potrawy: cielęcinę w śmietanie, kopytka, rosół. Z drugiej strony na bazie polskich produktów bardzo wysokiej jakości robimy również nowoczesną kuchnię, autorską i kreatywną. W czasie wakacji hitem jest kuchnia grecka. Podsumowując: popularność zagranicznych potraw rozszerza nasze kulinarne spectrum, ale nie gryzie się z zainteresowaniem kuchnią polską.

Rz: Coraz chętniej chodzimy do restauracji i kupujemy dania gotowe. Czy znudziło się nam gotowanie w domu?

Agnieszka Kręglicka:

Pozostało jeszcze 94% artykułu
Reklama
Kultura
„Halloween Horror Nights”: noc, w którą horrory wychodzą poza ekran
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Kultura
Nie żyje Elżbieta Penderecka, wielka dama polskiej kultury
Patronat Rzeczpospolitej
Jubileuszowa gala wręczenia nagród Koryfeusz Muzyki Polskiej 2025
Kultura
Wizerunek to potęga: pantofelki kochanki Edwarda VIII na Zamku Królewskim
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Kultura
Czytanie ma tylko dobre strony
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama