Wolne rodniki to atomy, cząsteczki lub jony z pojedynczym, niesparowanym elektronem na zewnętrznej orbicie. Utleniają każdy związek, który ma z nimi kontakt, dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu. Atakują przede wszystkim znajdujące się we krwi białka, DNA i nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych oraz lipidy – substancje, którym zabierają elektrony.
W organizmie zdrowego człowieka ok. 5 proc. tlenu przekształcane jest w wolne rodniki. Jednak z wiekiem, pod wpływem niezdrowego trybu życia i czynników cywilizacyjnych tych agresywnych cząstek jest coraz więcej. Ich powstawaniu sprzyjają: palenie papierosów, picie alkoholu, nadmierne opalanie się (także w solarium), kontakt z metalami ciężkimi (m.in. ołowiem i kadmem), niedotlenienie, stany zapalne oraz wdychanie powietrza zanieczyszczonego spalinami samochodowymi. Lekarze odradzają nie tylko używki, ale też niektóre metody przyrządzania potraw – smażenie, a szczególnie grillowanie, podczas którego w żywności powstaje benzoapiren, związek silnie uszkadzający DNA. Rujnujące działanie na równowagę tlenową w naszych komórkach mają też długotrwały stres i zażywanie niektórych leków, m.in. antybiotyków. Kiedy wolnych rodników jest tak dużo, że organizm nie nadąża z ich neutralizacją, następuje tzw. stres oksydacyjny.
Zapobiegać temu procesowi mogą antyoksydanty (do dziś zidentyfikowano ich ponad 4 tys.), które dobrowolnie oddają wolnym rodnikom elektrony, unieszkodliwiając je i chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Działanie antyoksydantów można zobaczyć na własne oczy – wystarczy skropić przekrojone jabłko sokiem z cytryny (zawierającym witaminę C, jeden z najsilniejszych antyoksydantów), by zatrzymać proces utleniania i ciemnienie miąższu.
[srodtytul]Mniej chorób[/srodtytul]
Przeciwutleniacze produkowane są przez organizm (endogenne) i znajdują się w każdej komórce, mogą też być dostarczane z zewnątrz (egzogenne). Wśród pierwszych najbardziej skuteczne są m.in.: melatonina, estrogen, kwas moczowy i koenzym Q10, najsilniejsze antyoksydanty z drugiej grupy to m.in.: witamina A, witamina C, witamina E, karoten i koenzym Q10. Procesom utleniania w organizmie zapobiegają też pierwiastki: cynk, miedź, selen, mangan i kobalt.