Barista to pionier dobrego smaku kawy, znawca jej odmian i sposobów przyrządzania. Jego praca polega między innymi na dbaniu o świeżość i jakość mieszanek serwowanych kaw.
Stopień zmielenia ziaren, temperatura i ciśnienie wody w ekspresie czy czas parzenia to kilka parametrów, które musi dopasować do danej mieszanki kawy, aby wydobyć z niej głębię smaku.
Pracownicy sieci kawowych i kawiarni z całej Polski prezentowali swoje umiejętności podczas finałów Otwartych Mistrzostw Warszawy Baristów, towarzyszących otwarciu palarni kawy Union na warszawskim Żoliborzu. Baristów jest w polskich kawiarniach niewielu, ale zawód ten młodzi ludzie traktują jak rzemiosło artystyczne. Latte art wzbudza zainteresowanie.
[srodtytul]Kawowy spektakl?[/srodtytul]
Bariści mieli tylko dziesięć minut na prezentację, ustawienie maszyny do parzenia kawy, przyrządzenie espresso oraz udekorowanie dzieła rysunkiem zrobionym z mleka na powierzchni latte.