W przewodniku „Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące wyróżnienia: Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców); Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny; Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do 3 gwiazdek)
Gwiazdka Michelin to marzenie restauratorów. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie - rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy – wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży.
Już samo znalezienie się w przewodniku Michelin jest dla lokalu dużym wyróżnieniem. Tegoroczna edycja „Main Cities of Europe" obejmuje w sumie 40 polskich restauracji – 21 z Warszawy i 19 z Krakowa. Ponadto do warszawskiej restauracji Butchery and Wine ponownie powędrował symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny.
O uwzględnieniu restauracji w aktualnym wydaniu przewodnika decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Aby zagwarantować jak najbardziej wiarygodną ocenę, wizyty inspektorów w lokalach zawsze pozostają anonimowe. Krytycy wyglądają jak zwyczajni klienci, czasem odwiedzają lokale z osobami towarzyszącymi. Po uregulowaniu rachunku inspektor może ujawnić swoją tożsamość, by na przykład uzyskać dodatkowe informacje dotyczące lokalu.
Wszelkie zawarte w Czerwonych Przewodnikach informacje, rankingi i wyróżnienia są sprawdzane i aktualizowane co roku.