Zielony Jazdów - Warszawskie Targi Książki Kulinarnej

W najbliższy weekend w Zielonym Jazdowie odbędą się Warszawskie Targi Książki Kulinarnej. W programie również koncert Andrea Marcelli Trio

Publikacja: 18.07.2013 12:38

Targi Ksiazki Kulinarnej

Targi Ksiazki Kulinarnej

Foto: materiały prasowe

Ich inicjatorka jest Marta Gessler, właścicielka Qchni Artystycznej, felietonistka i autorka książek.  Swój udział w imprezie potwierdziło ponad dwudziestu wystawców m.in. Muza SA, Wydawnictwo Literackie, Nasza Księgarnia, Wydawnictwo Albatros, G+J oraz Mamania.

Goście targów będą mogli zobaczyć interaktywne rzeźby z jedzenia Marty Gessler, spotkać się z Elizą Mórawską, autorką bloga i książki „White Plate. Słodkie" i Grzegorzem Łapanowskim oraz  wymienić się książkami kucharskimi.  Joanną Krzyżanek, autorka książek kulinarnych zaprasza na warsztaty dla dzieci.

W sobotę na scenie Zielonego Jazdowa pojawi się Andrea Marcelli - jazzowy perkusista i kompozytor urodzony w Rzymie. Tworzył wspólnie i koncertował wspólnie z wieloma wybitnymi muzykami takimi jak Wayne Shorter, Andy Summers, Eddie Gomez . Spod jego ręki wyszło ponad 190 kompozycji. Podczas sobotniego koncertu usłyszymy również utwory zaczerpnięte z innych muzycznych gatunków m.in. Bossa Nova, Samba, Calypso and Latin jazz.  Andrea Marcelli Trio zagra kompozycje światowej sławy muzyków takich jak Anton Carlos Jobim, Herbie Hancock, Sonny Rollins i Dizzie Gillespie.

W ten weekend w plenerowym kinie zobaczymy pokazana zostanie „Czarna owca" w reżyserii Jonathana Kinga. To historia krwawego buntu zmodyfikowanej genetycznie żywności zwierzęcej przeciwko hodowcom. Drugą propozycją jest  „Długi weekend", czyli australijski eko-horror w reżyserii Colina Egglestona. Para mieszczuchów chce spędzić romantyczny weekend na odludnej dzikiej plaży. Gdy tylko docierają na miejsce, zaczynają bezwstydnie gwałcić i molestować dziewiczą przyrodę. Rzucają w nią śmieciami, gaszą na niej niedopałki, spryskują chemią na moskity. Przyroda znosi to cierpliwie, jednak do czasu.

Polecamy również warsztaty konceptualno – kulinarne „Mazowsze !" Marty Jagniewskiej. Przyjrzy się kuchni Mazowsza od strony antropologicznej m.in. poznając historyczny kontekst poszczególnych potraw. Anka Zawadzka wspólnie z Janem Dowgiałło (Pracownia Mech) przygotowali warsztaty „Żyjące Meble". Uczestnicy używając materiałów recyklingowych, za pomocą prostych narzędzi stolarskich  przygotują zazielenione krzesło oraz stół. Meble zostaną następnie obsadzone roślinami i pozostaną na terenie Zielonego Jazdowa do końca festiwalu.

W sobotni wieczór w Zielonym Jazdowie odbędzie się wykład Magdaleny Płonki „Jak mądrze się ubierać". Natomiast w niedzielne popołudnie performance „5-7-5 Haiku" autorstwa Marzeny Krzemińskiej. Spektakl został wykreowany wokół emocji, ekspresji emocjonalnej i jej kinestetycznego doświadczenia, które komunikowane jest bezpośrednio, poza językiem.

Zielony Jazdów

ekologia ciało taniec

(park wokół CSW Zamek Ujazdowski w Warszawie)

21 czerwca – 15 września 2013

Wszystkie wydarzenia odbywają się od piątku do niedzieli.

Kurator i koordynator: Maciej Łepkowski

Współpraca: Dorota Grobelna

PROGRAM WYDARZEŃ:

Piątek, 19 lipca 2013r.

15.00 – 17.00 Wymiana książek kulinarnych (wydarzenie w ramach Targów Książki

Kulinarnej – Qchnia Artystyczna, sala korytarz)

17.00 – 18.00 Zielony Barsz i popie jajka – tajemnice najstarszych polskich książek

kucharskich - spotkanie z Jarosławem Dumanowskim (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

18.00 – 20.00 „Stwórz własną książkę kulinarną na żywo" - Granice Smaku

(wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – w parku przed CSW)

17.30 – 20.30 Warsztat i pokaz kulinarny

19:00 – 20:30 Globalne problemy – lokalne rozwiązania: „Pszczoły"

20:30 – 23:00 Koncert i dancing: Jaca Dancing Band

22.00 – 23.30 Kino: Długi weekend / Long Weekend, reż. Colin Eggleston, Australia

1978, 93'

23:30 – 02:00 Set DJ-ski.

Sobota, 20 lipca 2013r.

11.00 – 12.00 Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla

dzieci Joanną Krzyżanek (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec

CSW Zamek Ujazdowski)

12:00 – 16:00 Konsultacje BBC – zrównoważony styl życia porady specjalistów

(wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

12.00 – 16.00 Warsztaty ruchowe: Slack Line 13:00 – 14.00 Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla dzieci Joanną Krzyżanek (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

13.00 – 15.00 Warsztaty: Żyjące Meble – Pracownia Mech

15:00 – 16.00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet Ursynów

(wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

17.00 – 18.00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet

Ursynów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek

Ujazdowski)

16.30 – 17.15 Spotkanie: Grzegorz Łapanowski o kulinarnych podróżach  (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – park przed CSW Zamek Ujazdowski)

17:30 – 18.15 Spotkanie: Kuchnia japońska i zdrowie (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

18:15 – 18:45 Zrównoważona kuchnia Nowej Zelandii (wydarzenie w ramach Targów

Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

17.30 – 20.30 Warsztat kulinarny:

19.00 – 20.00 Wykład: Ubranie „Jak mądrze się ubierać" Magdalena Płonka

20.30 – 23.00 Koncert i dancing: Andrea Marcelli Trio

22.00 – 23.30 Kino: Czarna owca / Black Sheep, reż. Jonathan King, Nowa Zelandia

2006, 87'

23:30 – 02:00 Set DJ-ski.

Niedziela, 21 lipca 2013r.

10.00 – 20.00 Stara szkoła. Książki kulinarne z antykwariatów (wydarzenie w ramach

Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

11.00 – 14.00 Warsztaty kulinarne: Cook Up

12.00 – 14.00 Warsztaty ruchowe: Kalari, prowadzi mistrz Vinod

12:00 – 15:00 Wymiana książek kulinarnych (wydarzenie w ramach Targów Książki

Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

13.00 – 15.00 Warsztaty konceptualno – kulinarne: „Mazowsze !" - Marta Jagniewska14.00 – 16.00 Niedzielne Jam Sesion „Kontakt i improwizacja"

13:00 – 17:00 Konsultacje BBC – zrównoważony styl życia porady specjalistów

(wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

14:00 – 15.00 Spotkanie z autorką książki „Zioła – jak zbierać, przetwarzać i stosować"

Magdaleną Gorzkowską (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec

CSW Zamek Ujazdowski)

16.00 – 16.20 Performance: „5-7-5 Haiku" Marzena Krzemińska

17:00 – Debata: Czy słowa mają smak? - pisanie i mówienie o jedzeniu. (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

Cały teren parku wraz z parkingiem będzie zamknięty dla samochodów w trakcie trwania Zielonego Jazdowa. Serdecznie zapraszamy na rowerach. CSW Zamek Ujazdowski wydłuża godziny otwarcia w piątki i soboty do godziny 22:00

Ich inicjatorka jest Marta Gessler, właścicielka Qchni Artystycznej, felietonistka i autorka książek.  Swój udział w imprezie potwierdziło ponad dwudziestu wystawców m.in. Muza SA, Wydawnictwo Literackie, Nasza Księgarnia, Wydawnictwo Albatros, G+J oraz Mamania.

Goście targów będą mogli zobaczyć interaktywne rzeźby z jedzenia Marty Gessler, spotkać się z Elizą Mórawską, autorką bloga i książki „White Plate. Słodkie" i Grzegorzem Łapanowskim oraz  wymienić się książkami kucharskimi.  Joanną Krzyżanek, autorka książek kulinarnych zaprasza na warsztaty dla dzieci.

Pozostało 90% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"