Przez żołądek do serca

"Smak curry" w kinach , a my prezentujemy przepis na zimową żółtą soczewicę.

Aktualizacja: 18.02.2014 17:21 Publikacja: 18.02.2014 16:35

ZIMOWA ŻÓŁTA SOCZEWICA

ZIMOWA ŻÓŁTA SOCZEWICA

Foto: materiały prasowe

ZIMOWA ŻÓŁTA SOCZEWICA

Czas przygotowania: 20-30 min

Ilość porcji: 4

Składniki:

1 czerwona cebula

2 łyżki oliwy

2 cm imbiru świeżego

1 duży ząbek czosnku

po 1/4 łyżeczki cynamonu, kurkumy, kuminu, gorczycy, kolendry i chili

2 łyżki czerwonej soczewicy

pół szklanki żółtej soczewicy

1,5 szklanki wody

sól

Wierzch:

łyżka oliwy

po szczypcie kuminu, chili, gorczycy i kolendry

1 czerwona cebula

5 pomidorków cherry

Na oliwie uprażyć kumin, gorczycę i chili. Dodać drobno posiekany (lub starty na małych oczkach) imbir i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, dorzucić i zeszklić. Dolać wodę i po zagotowaniu wrzucić soczewicę. Gotować ok. 15 min aż soczewica się rozpadnie. Dodać resztę przypraw. Soczewica jest już gotowa do spożycia ale lepiej smakuje, gdy na wierzch upraży się cebulę i pomidorki cherry.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Zuziu, ugotuj mi obiad: ugotujmiobiad.blogspot.com

Link do przepisu - ugotujmiobiad.blogspot.com

ZIMOWA ŻÓŁTA SOCZEWICA

Czas przygotowania: 20-30 min

Pozostało jeszcze 95% artykułu
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Kultura
„Nie pytaj o Polskę": wystawa o polskiej mentalności inspirowana polskimi szlagierami
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji