Sauvignon blanc

Dziś wyruszamy do Chile. Co prawda w zakończonych w niedzielę mistrzostwach świata w piłce nożnej reprezentacja tego kraju dotarła tylko do 1/8 finału, ale w rywalizacji winiarskiej Chile miałoby szansę uplasować się znacznie wyżej.

Publikacja: 18.07.2014 09:43

Sauvignon blanc

Foto: materiały prasowe

Red

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, ?miłośnik cygar, dobrych trunków ?i wybornej kuchni

Tak jak pozostałe kraje tak zwanego Nowego Świata, bez kompleksów i z sukcesem serwuje swoje trunki na stołach smakoszy wszystkich kontynentów. Specjalnością Chile jest carménère – europejska odmiana winorośli, dziwnym trafem i cudem, właśnie tu ocalona od zagłady. Jednak to czerwone, charakterystycznie pachnące korzennymi przyprawami i liśćmi porzeczki wino mieliśmy już okazję degustować. Dzisiaj proponuję więc białe.

Chilijskie sauvignon blanc to wschodząca gwiazda, którą warto mieć na oku. Szczep pochodzi z Francji, prawdopodobnie z Doliny Loary, ale znakomicie udaje się w winnicach całego świata. Hołubi go szczególnie Nowa Zelandia, a sauvignon blanc z jej regionu Marlborough to prawdziwa winna liga mistrzów zasługująca na osobny felieton.

W tym tygodniu moim celem jest chilijska Dolina Centralna, a konkretnie położone w regionie Maule winnice należące do Viña Undurraga. To tu dojrzewają owoce sauvignon blanc, z których zrobione jest moje dzisiejsze wino.

Winnica Undurraga to niemal 150 lat tradycji i doświadczenia. W 1879 roku Francisco Undurraga Vicuña zaczął sprowadzać z Francji i Niemiec pierwsze sadzonki. Przywiózł też ?ze sobą francuskiego specjalistę od uprawy winorośli oraz bednarza, który już wkrótce zbijał beczki z drewna odzyskanego z odkupionych od armii skrzynek do przewozu broni. A była to pierwszorzędna dębina z Bośni! Kolejne lata to rozbudowa i sukcesy Viña Undurraga. W 2012 roku winnica została uznana za Winnicę Roku przez Stowarzyszenie The Wines of Chile, a rok później za Producenta Roku w brytyjskim konkursie „Sommelier Wine Awards". To ważna i prestiżowa impreza, bo wina oceniają najlepsi sommelierzy, restauratorzy i menedżerowie hoteli z Wielkiej Brytanii.

Pora otworzyć wino — Undurraga Sauvignon Blanc Central Valley. Zostało ono wzorcowo schłodzone do 8 stopni (w warunkach domowych trzeba je po prostu jakieś półtorej godziny wcześniej włożyć do lodówki). Ma jasnożółty kolor z zielonymi refleksami. Czuć w nim charakterystyczne dla sauvignon blanc nuty trawy i ziół (tymianek), pokrzywę, słodką paprykę i agrest. Ma tradycyjny dla win z chłodniejszych terenów (Francja, Chile, Nowa Zelandia) mineralny, krzemienny charakter. Jest przyjemnie pikantne, odświeżające, o długim finiszu.

To wino idealne dla zdeklarowanych wegetarian, jak i okazjonalnych wielbicieli bezmięsnych potraw – dzięki swojej „ziołowości" świetnie komponuje się z zielonymi warzywami i sosem winegret. Doda charakteru sałatce oraz delikatnym owocom morza, poza tym sauvignon blanc uważane jest za jedno z niewielu win, które można podać do sushi. Dzielnie stawi też czoła kozim serom. Ale jeśli planujecie podać Undurraga Sauvignon Blanc jako aperitif, również będzie to strzał w dziesiątkę.

Generalnie sauvingon blanc to wino, którego smaki i aromaty są wyraźne i „odkryte", łatwe do rozróżnienia i nazwania. Dlatego często wykorzystuje się je na winnych kursach podczas początkowych zajęć z rozróżniania smaków. Ciekawostką może być zapach... kociego moczu, który czasem jest wyczuwalny w tych winach i nie jest bynajmniej wadą. We francuskich sauvingon blanc uważni mogą również wywąchać proch strzelniczy. Ale to już inna historia.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, ?miłośnik cygar, dobrych trunków ?i wybornej kuchni

Tak jak pozostałe kraje tak zwanego Nowego Świata, bez kompleksów i z sukcesem serwuje swoje trunki na stołach smakoszy wszystkich kontynentów. Specjalnością Chile jest carménère – europejska odmiana winorośli, dziwnym trafem i cudem, właśnie tu ocalona od zagłady. Jednak to czerwone, charakterystycznie pachnące korzennymi przyprawami i liśćmi porzeczki wino mieliśmy już okazję degustować. Dzisiaj proponuję więc białe.

Pozostało 84% artykułu
Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali