Miłosierdzie plus interes: Jak nie marnować żywności?

Przed każdymi świętami czy dłuższym weekendem supermarkety przeżywają istne oblężenie. Polacy kupują wówczas takie ilości produktów, jakby za moment miała wybuchnąć wojna. Duża część zakupów wyląduje potem na śmietniku. Ze statystyk wynika, że przeciętny mieszkaniec Polski wyrzuca rocznie ponad 200 kilogramów jedzenia!

Publikacja: 04.01.2018 18:46

Miłosierdzie plus interes: Jak nie marnować żywności?

Foto: stock.adobe.com

Nie zawsze musi jednak ono pójść na zmarnowanie. Przed kilkoma laty grupa społeczników wpadła na pomysł, że jedzeniem, które zostało po świętach, można się podzielić z bezdomnymi. Wystarczy zadzwonić, wysłać e-mail lub wypełnić formularz w internecie, a wolontariusze odbiorą potrawy i natychmiast przekażą do lokalnej jadłodajni dla ubogich. Proste. Jedzenie się nie marnuje, a głodni mogą się nasycić. Ten sposób na spożytkowanie nadwyżek sprawdza się idealnie. Każdy jest zadowolony.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Komentarze
Mirosław Żukowski: Iga Świątek. Czas na nowe życie
Komentarze
Michał Szułdrzyński: Wielki sukces Sławomira Mentzena. Przekonał Karola Nawrockiego do swojego programu
Komentarze
Wojciech Warski: Stawką tych wyborów jest prezydenckie weto
Komentarze
Michał Kolanko: Pogłoski o odejściu z polityki Szymona Hołowni wiążą się z rekonstrukcją rządu
Komentarze
Artur Bartkiewicz: Rafał Trzaskowski ma poważny problem. Świadczą o tym memy