Aktualizacja: 26.04.2019 13:49 Publikacja: 26.04.2019 12:17
Foto: Adobe Stock
Według danych ministerstwa rolnictwa, ceny trzody chlewnej w marcu 2019 roku były już o blisko jedną trzecią (29 proc.) droższe niż przed rokiem. Ceny jednak dalej rosną – w ciągu ostatniego tygodnia (do 21 kwietnia) skupy podniosły ceny płacone za zwierzęta o 0,63 proc. i płacą obecnie średnio 5,83 zł za kg – informuje resort w cotygodniowym biuletynie informacyjnym.
Wyższe ceny zwierząt w skupach oznacza, że wkrótce możemy się spodziewać wzrostu cen na sklepowych półkach. - Choć dane GUS wskazały na deflację detalicznych cen wieprzowiny w marcu to patrząc na rosnące ceny skupu wkrótce będziemy obserwować wyraźny wzrost cen mięsa w sklepach - Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole. Póki co jednak, karkówka wieprzowa bez kości kosztuje średnio 18 zł za kilogram, polędwiczki wieprzowe – 26 zł za kg, a ceny schabu bez kości zaczynają się od 14 zł.
USA i Chiny zgodziły się podczas negocjacji w Genewie na wzajemne obniżenie karnych ceł o 115 pkt proc. na 90 dn...
USA i Chiny osiągnęły porozumienie w sprawie ograniczenia deficytu handlowego, twierdzą urzędnicy amerykańscy. S...
Na wypadek fiaska negocjacji z Trumpem, Komisja Europejska tworzy warty 95 mld euro wykaz towarów importowanych...
Sekretarz skarbu Scott Bessent oraz przedstawiciel handlowy USA Jamieson Greer rozpoczęli spotkania w Genewie z...
Tuż przed zaplanowanymi na najbliższy weekend rozmowami przedstawicieli rządów Chin i USA Donald Trump poinformo...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas