Popeyes to sieć restauracji szybkiej obsługi z USA, która została ałożona w Nowym Orleanie w 1972 r. Znana jest z kurczaka marynowanego w mieszance przypraw Louisiana Cajun jak i dodatków typowych dla kuchni amerykańskiej. To jedna z największych na świecie restauracji szybkiej obsługi głównie z daniami z kurczakiem, ma prawie 4,2 tys. restauracji w USA i na całym świecie. Popeyes jest spółką zależną Restaurant Brands International, jednej z największych na świecie firm zajmujących się restauracjami szybkiej obsługi z ponad 35 mld dol. rocznej sprzedaży i około 30 tys. restauracji w ponad 100 krajach pod markami Burger King, Tim Hortons, właśnie Popeyes i Firehouse Subs. Markę Popeyes do Polski wprowadza firma Rex Concepts.
Czytaj więcej
Jak informuje „The Wall Street Journal”, na europejskim rynku fast foodów wkrótce zrobi się tłocz...
- Z ogromnym entuzjazmem wprowadzamy tę kultową markę na polski rynek. Wierzymy, że goście pokochają wyraziste smaki prosto z Luizjany - mówi Jakub Aleksandrowicz, dyrektor marketingu Popeyes CEE.
Pierwsza polska restauracja sieci znajdować się będzie w Food Stacji Pasażu Grunwaldzkiego. Nowo powstająca restauracja stworzy dziesiątki miejsc pracy, a Popeyes wciąż prowadzi rekrutację na różne stanowiska.
Rynek jest trudny, gdy nadchodzą trudne czasy. Polacy, łapiąc się za kieszenie, zazwyczaj zaczynają od ograniczania wydatków na rozrywki poza domem. W tej grupie znajdują się wydatki na gastronomię, co już widać po wynikach sektora. Raporty ARC Rynek i Opinia czy GfK Polonia wskazują, że takie oszczędności deklaruje grupa ok. 40-50 proc. ankietowanych.