Bez podwyżki w restauracji

Jest szansa na utrzymanie niższej stawki VAT w restauracjach. Na jedzenie poza domem wydajemy 22,5 mld złotych rocznie, z czego fiskus zabiera 7 proc.

Publikacja: 04.04.2009 03:11

Nie ma jednolitej stawki VAT na usługi gastronomiczne w Unii. Różnice to efekt ulg wynegocjowanych w

Nie ma jednolitej stawki VAT na usługi gastronomiczne w Unii. Różnice to efekt ulg wynegocjowanych w traktatach akcesyjnych

Foto: Rzeczpospolita

GUS nie opublikował jeszcze danych o przychodach branży gastronomicznej w 2008 roku. Wiesław Łagodziński, rzecznik urzędu, szacuje jednak, że w minionym roku na posiłki poza domem mogliśmy wydać 22,5 mld złotych, czyli o 11 proc. więcej niż rok wcześniej. – To przy założeniu utrzymania dotychczasowego trendu – zastrzega. Z kolei firma Euromonitor International (EI) badająca m.in. rynek gastronomiczny właśnie rewiduje swoje prognozy dotyczące branży. Brak jeszcze szczegółowych danych dla Polski. Dla Europy Wschodniej zamiast 4 proc. wzrostu przychodów sektora firma prognozuje ich 5-proc. spadek. – Najbardziej ucierpią w regionie kawiarnie i bary, najmniej zaś lokale fast food – mówi „Rz” Edita Sabakonyte z EI.

Od początku roku większość restauratorów obserwuje mniej wizyt Polaków w lokalach. – Spadają przychody biznesu restauracyjnego – mówi „Rz” Kai Schoenhals, współwłaściciel warszawskiej restauracji KOM. – Obserwujemy mniej rezerwacji, zwłaszcza klientów korporacyjnych – wyjaśnia. Krakowski restaurator Grzegorz Kłos, właściciel Fabryki Pizzy zarządzający kilkoma lokalami, również odnotował spadek sprzedaży na przełomie roku. Przyznaje, że kilka restauracji w Krakowie nawet zbankrutowało. – Teraz jednak zaczyna się ruch turystyczny, któremu sprzyja słaby złoty – mówi Grzegorz Kłos. Jego zdaniem pojawia się wiele możliwości przejmowania upadających lokali, choć jest bardzo trudno o finansowanie takich transakcji. – Ci, którzy potrafią się zachować elastycznie i znaleźć niszę na rynku, przetrwają – prognozuje restaurator. Polak na jedzenie poza domem wydaje rocznie około 590 złotych. Jednocześnie zapowiedziane podwyższenie VAT z 7 do 22 proc. podniosłoby te rachunki o prawie 90 złotych.

Ministrowie finansów Unii zgodzili się jednak na stosowanie przez kraje członkowskie niższych stawek na usługi lokalne, w tym gastronomiczne. To sukces głównie Francji, która od 17 lat lobbowała za zmianami. Dziś 11 krajów UE, w tym Polska, ma prawo do stosowania do końca 2010 roku niższej stawki VAT na usługi restauracyjne, reszta stosuje maksymalny podatek. Obowiązuje on m.in. w Czechach, które już przygotowały projekt zmiany przepisów obniżających ten podatek z 19 do 9 proc. Jednak Niemcy i Duńczycy zapowiedzieli, że nie zamierzają skorzystać z możliwości obniżki.

Co zrobi polski resort finansów? – Czekamy na dyrektywę. Na razie decyzja zapadła na poziomie politycznym Unii – mówi „Rz” Magdalena Kobos, rzeczniczka ministerstwa. Dobrej myśli jest Andrzej Kapczuk, menedżer w zespole VAT Ernst & Young. – Jest szansa na utrzymanie niższej stawki VAT na usługi gastronomiczne w Polsce po 2010 roku – mówi „Rz”. Przypomina, że minister finansów podczas dyskusji w 2007 roku nad zabraniem niektórym krajom w Unii przywileju niższego VAT na gastronomię opowiadał się właśnie za niższą stawką.

[i]Masz pytanie, wyślij e-mail do autorki:

[mailto=a.bialy@rp.pl]a.bialy@rp.pl[/mail][/i]

GUS nie opublikował jeszcze danych o przychodach branży gastronomicznej w 2008 roku. Wiesław Łagodziński, rzecznik urzędu, szacuje jednak, że w minionym roku na posiłki poza domem mogliśmy wydać 22,5 mld złotych, czyli o 11 proc. więcej niż rok wcześniej. – To przy założeniu utrzymania dotychczasowego trendu – zastrzega. Z kolei firma Euromonitor International (EI) badająca m.in. rynek gastronomiczny właśnie rewiduje swoje prognozy dotyczące branży. Brak jeszcze szczegółowych danych dla Polski. Dla Europy Wschodniej zamiast 4 proc. wzrostu przychodów sektora firma prognozuje ich 5-proc. spadek. – Najbardziej ucierpią w regionie kawiarnie i bary, najmniej zaś lokale fast food – mówi „Rz” Edita Sabakonyte z EI.

Finanse
Warren Buffett przejdzie na emeryturę. Ma go zastąpić Greg Abel
Finanse
Berkshire ze spadkiem zysków, rośnie za to góra gotówki
Finanse
Polacy niespecjalnie zadowoleni ze swojej sytuacji finansowej
Finanse
Norweski fundusz emerytalny z miliardową stratą
Finanse
TFI na zakupach, OFE wyprzedają polskie akcje
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem