Kuchnia+: Kawior posypany złotem

Jest symbolem luksusu i obiektem pożądania dla smakoszy. Nazywany jest czarnym złotem nie na darmo – jego ceny są astronomiczne.

Publikacja: 06.07.2015 08:00

Kuchnia+: Kawior posypany złotem

Foto: Kuchnia+

Średnio za kilogram dobrej jakości solonej ikry trzeba zapłacić od 1000 do 6000 euro. Zdarza się jednak i ekstremalnie drogi, jak produkowany w Iranie kawior Almas pakowany w puszki z 24-karatowego złota. Kilogram kosztuje ok. 25 tysięcy dolarów. Z kolei biały kawior "Strottarga Bianco" można kupić za 100 tys. euro za kilogram. Jest dostarczany wyłącznie na specjalne zamówienie. Robi się go z białej ikry jesiotra albinosa, którą posypuje się 22-karatowym złotem... Nic dziwnego, że często bywa podrabiany i sprzedawany przez Internet.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Film
Smoki, dinozaury i Scarlett Johansson w rolach głównych
Film
Kamila Dorbach dyrektorką PISF. Z kim wygrała? Jakie będą jej decyzje?
Film
Poznańska Malta z Tildą Swinton i „Za miłość!"
Film
Nieoficjalnie: Kamila Dorbach rekomendowana na dyrektorkę PISF
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Film
Historia o odwadze wygrywa IV edycję Konkursu „Wyobraź Sobie”