Kuchnia+: Kawior posypany złotem

Jest symbolem luksusu i obiektem pożądania dla smakoszy. Nazywany jest czarnym złotem nie na darmo – jego ceny są astronomiczne.

Publikacja: 06.07.2015 08:00

Kuchnia+: Kawior posypany złotem

Foto: Kuchnia+

Średnio za kilogram dobrej jakości solonej ikry trzeba zapłacić od 1000 do 6000 euro. Zdarza się jednak i ekstremalnie drogi, jak produkowany w Iranie kawior Almas pakowany w puszki z 24-karatowego złota. Kilogram kosztuje ok. 25 tysięcy dolarów. Z kolei biały kawior "Strottarga Bianco" można kupić za 100 tys. euro za kilogram. Jest dostarczany wyłącznie na specjalne zamówienie. Robi się go z białej ikry jesiotra albinosa, którą posypuje się 22-karatowym złotem... Nic dziwnego, że często bywa podrabiany i sprzedawany przez Internet.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Film
„28 lat później”. Powrót do pogrążonej w morderczej pandemii Wielkiej Brytanii
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Film
Rekomendacje filmowe: Wchodzenie w życie nigdy nie jest łatwe
Film
Kryzys w polskiej kinematografii. Filmowcy spotkają się z ministrą kultury
Film
Najbardziej oczekiwany serial „Sto lat samotności” doczekał się premiery
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Film
„Emilia Perez” z największą liczbą nominacji do Złotego Globu