Reklama

Najpiękniejsze desery świata

Je się oczami — dobrze wiedzą o tym kucharze. Zgodnie z tą zasadą najlepsi potrafią zadbać, by ich dania zniewalały wyglądem.

Publikacja: 23.04.2017 14:31

Takie też są stawiane wymagania pretendentom do tytułu najlepszego rzemieślnika Francji w dziedzinie gastronomii i cukiernictwa. Konkurs stawia na tradycję i poszanowanie francuskiej tradycji kulinarnej. Do odbywających się co cztery lata zmagań o słynny trójkolorowy kołnierzyk oznaczający doskonałość i prestiż, przystępuje każdorazowo około 400 pretendentów, z których po wieloetapowych eliminacjach do ostatecznych zawodów przystępuje już tylko kilku.

- Przegrywają ludzie niegotowi psychicznie albo fizycznie — zauważa kucharz z długoletnim doświadczeniem. Pretendenci, których poznają widzowie, to szefowie restauracji o bardzo już ustalonej renomie; Remi ma na koncie gwiazdkę Michelina zdobytą w czasie pracy we Francji. Teraz, od trzech lat, działa w Hongkongu, w prestiżowej restauracji szefując 15-osobowej ekipie. I jak mówi, pracuje jak we Francji, tyle, że pracownicy mówią po chińsku i czasem trudniej się z nimi porozumieć. Laurent jest szefem renomowanej restauracji w pobliżu Perpignan, także szczycącej się gwiazdką Michelina. Z kolei Julien, prawa ręka mistrza cukiernictwa Olivera Bajardema, startuje w wielu konkursach, by znaleźć swój styl.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Film
Nie żyje Terence Stamp. Słynny aktor miał 87 lat
Film
Narnia wraca na ekran z Meryl Streep. Reżyseruje autorka sukcesu „Barbie"
Film
Nie żyje krytyk filmowy Andrzej Werner
Film
Niedoszły Bond na tropie Laury Palmer z Yosemite, czyli serial „Dzikość” Netflixa
Film
Bond, Batman i Supermeni wracają do akcji. Lubimy tych bohaterów, których już znamy
Reklama
Reklama