Ważna jest elastyczność
Najbardziej preferowane formy benefitu żywieniowego pokazują, że chociaż polscy pracownicy doceniają dostęp do stołówki, owoców czy zapasu kawy, to woleliby mieć wolną rękę, jeśli chodzi o wybór dania, które zjedzą w porze lunchu. Preferencje żywieniowe Polaków się zmieniają. Firmowe kantyny dają zaś ograniczone możliwości. Z kolei bony do restauracji czy vouchery na jedzenie na wynos wiążą się z pożądaną elastycznością. Nie chodzi wyłącznie o preferencje smakowe – wśród Polaków coraz bardziej popularne są diety wykluczające. Firmowe kantyny nie zaskakują – oferują prozaiczny wybór między daniem mięsnym i wegetariańskim. Jednocześnie badania Pyszne.pl i Insight Lab pokazują, że już co drugi Polak przynajmniej raz w życiu próbował przejść na dietę bezmięsną, w tym wegańską. Już 12 proc. ankietowanych deklaruje, że nie spożywa mięsa albo wszelkich produktów odzwierzęcych. Elastyczny dodatek żywieniowy to z kolei odpowiednie rozwiązanie także dla wegan czy osób nietolerujących glutenu – pracownicy będący na tych dietach nie są wówczas uzależnieni od narzuconego przez stołówkę menu.
Z korzyścią dla zespołu i... pracodawcy
Benefit żywieniowy stanowi wyjście naprzeciw oczekiwaniom pracowników, pozwalające oszczędzić pieniądze i czas, który musieliby przeznaczać na wyjście na lunch do restauracji lub przygotowanie posiłku w czasie wolnym. Korzyści z wprowadzenia rozwiązania tego typu dostrzega także coraz więcej firm, decydując się na biurowe śniadania bądź lunche, aby w luźnej atmosferze pobudzać kreatywność, wymieniać się spostrzeżeniami i budować relacje. Jednak idea wspólnego spożywania posiłków, choć nienowa, to rzecz, do której wiele firm dopiero dojrzewa. Rozwiązanie, które w prosty sposób pomogłoby im urządzić takie spotkanie, może zmienić tę sytuację. – Benefit żywieniowy może działać w biurze jako zachęta do pojawienia się w nim i narzędzie budowania zespołu, natomiast z powodzeniem – i z obopólną korzyścią dla pracodawcy, jak i pracownika – może być wykorzystywany również na home office – przekonuje Przemysław Biedrzycki.
Poza integracją zespołu, budową więzi interpersonalnych czy urozmaiceniem spotkań kreatywnych, pracodawcy mogą docenić finansową stronę benefitu żywieniowego. Poza oszczędnością czasu (lunch w formie restauracyjnej, ale bez czasu poświęconego na wyjście do lokalu) to także realna oszczędność ze względów podatkowych. Obecnie pracodawca, który finansuje (w całości lub częściowo) posiłki swoim pracownikom, ma możliwość odpisania od składki ZUS do 450 złotych na jednego pracownika. A to już realna i obustronna korzyść.
Rozwiązanie dopasowane do potrzeb
Na rynku dostępne są już elastyczne zarówno z punktu widzenia pracodawcy, jak i pracownika rozwiązania. Jednym z nich jest Pyszne.pl for Business. – Pomagamy firmom dostarczać smaczne jedzenie zgodnie z preferencjami każdego pracownika: do biura, na home office czy w trakcie służbowych wyjazdów – opisuje Przemysław Biedrzycki. Wirtualna usługa poprzez ogólnodostępną aplikację Pyszne.pl jest połączona z tradycyjną metodą płatności lub specjalną kartą płatniczą, która działa na całym świecie. Użytkownik może zamawiać potrawy w aplikacji lub kupić gotowe produkty (np. sałatkę) w sklepie. Pracownicy mogą przy tym łączyć swoje zamówienia, aby zmniejszyć koszt dostawy. Pracodawca może także skorzystać z opcji „wirtualnego ogrodzenia” (tzw. geofencing) i wskazać, że zamówienia mają być składane tylko na wybrany adres – np. do biura lub na miejsce integracji. – Z perspektywy naszych klientów biznesowych olbrzymią zaletą usługi jest fakt, że płatność uiszcza się dopiero na końcu okresu rozliczeniowego. Dzięki temu firma pokrywa jedynie wykorzystaną przez pracowników kwotę – dodaje Przemysław Biedrzycki. – Benefity, takie jak Pyszne.pl for Business, wpisują się w rynkowe trendy i oczekiwania pracowników. Pozwalają także pracodawcom na stworzenie prawdziwie elastycznej oferty dodatków pozapłacowych i wyróżniają się na tle innych firm rywalizujących często o tego samego pracownika – podsumowuje.
1) „Barometr Rynku Pracy”, GI Group Holding, kwiecień 2024 r.
2) Tamże.
3) Tamże.
4) Tamże.