Uwaga pleśń. Jej toksyny są bardzo niebezpieczne

Jesienny sezon owocowo-warzywny skłonił GIS do rozpoczęcia prozdrowotnej kampanii, przypominającej, że pleśń na jedzeniu jest bardzo szkodliwa.

Publikacja: 30.08.2022 23:19

Uwaga pleśń. Jej toksyny są bardzo niebezpieczne

Foto: Adobe stock

Jeśli na jedzeniu pojawiła się pleśń, wyrzuć je w całości - instruuje Główny Inspektorat Sanitarny. I przypomina, że pleśń wytwarza niebezpieczne dla zdrowia toksyny. Nie wystarczy bowiem odkroić spleśniałej części owocu, gdyś reszta produktu jest także zaatakowana pleśnią, nawet jeśli tego nie widać gołym okiem.

Pleśń należy do królestwa grzybów. Zaliczane są do niego też grzyby kapeluszowe i drożdże. Pleśń charakteryzuje się nitkowatymi strzępkami i szarym, białym lub zielonkawym kolorem nalotu. Zarodniki pleśni unoszą się w powietrzu i gdy osiadają, rozwija się z nich grzybnia.

Pozostało 83% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Diagnostyka i terapie
Rak piersi nie wybiera. Chora często dowiaduje się zbyt późno
Diagnostyka i terapie
Co ma żaba do depresji? Okazuje się, że może pomóc
Diagnostyka i terapie
Tabletka „dzień po” także od położnej. Izabela Leszczyna zapowiada zmiany
Diagnostyka i terapie
Zaświeć się na niebiesko – jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu
Diagnostyka i terapie
Naukowcy: Metformina odchudza, bo organizm myśli, że ćwiczy