Reklama

Polscy naukowcy zrobili ekologiczne sztućce z surowców odnawialnych

Naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej zrobili jednorazowe sztućce ze specjalnego polimeru. Są ekologiczne.

Aktualizacja: 17.03.2019 12:49 Publikacja: 20.02.2019 16:27

Zespół w składzie od lewej: mgr inż. Agnieszka Haryńska, mgr inż. Paweł Szarlej, prof. dr hab. inż.

Zespół w składzie od lewej: mgr inż. Agnieszka Haryńska, mgr inż. Paweł Szarlej, prof. dr hab. inż. Helena Janik, dr hab. inż. Justyna Kucińska-Lipka, dr inż. Maciej Sienkiewicz

Foto: pg.edu.pl

ula

Ekopolimer otrzymano z mąki ziemniaczanej oraz biopolimeru polilaktyd (PLA), otrzymywanego z kukurydzy, a sztućce w niczym nie ustępują pod względem jakości i wyglądu plastikowym odpowiednikom.

Nowy ekopolimer został opracowany w Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej i może być wykorzystywany nie tylko do produkcji jednorazowych sztućców, ale także talerzy i słomek. Mogą być one kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Biznes
Upadek rządu we Francji, drony nad Polską i apel producentów aut elektrycznych
Biznes
Nie ma przedsiębiorczości bez stabilności
Biznes
USA zwiększą presję na Rosję? Koszty braku zaufania i kara UE dla Google
Biznes
Pozytywne zaskoczenia w wynikach spółek
Biznes
Turecka turystyka łapie zadyszkę. To może być ostatni taki rok
Reklama
Reklama