Aktualizacja: 17.03.2019 12:49 Publikacja: 20.02.2019 16:27
Zespół w składzie od lewej: mgr inż. Agnieszka Haryńska, mgr inż. Paweł Szarlej, prof. dr hab. inż. Helena Janik, dr hab. inż. Justyna Kucińska-Lipka, dr inż. Maciej Sienkiewicz
Foto: pg.edu.pl
Ekopolimer otrzymano z mąki ziemniaczanej oraz biopolimeru polilaktyd (PLA), otrzymywanego z kukurydzy, a sztućce w niczym nie ustępują pod względem jakości i wyglądu plastikowym odpowiednikom.
Nowy ekopolimer został opracowany w Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej i może być wykorzystywany nie tylko do produkcji jednorazowych sztućców, ale także talerzy i słomek. Mogą być one kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.
Polska mierzy się z gwałtownym spadkiem dzietności. Mateusz Łakomy, ekspert ds. demografii wskazuje na przyczyny...
Komisja Europejska wydała zgodę na przesunięcie środków z KPO na Funduszu Bezpieczeństwa i Obrony. Te środki maj...
Wyzwań i wyzwań dla polskiej gospodarki nie brakuje, zwłaszcza w obecnych turbulentnych czasach. 26 maja zmierzą...
Grupa Euvic uwierzyła w Komputronika. Podpisano list intencyjny w sprawie objęcia akcji nowej emisji i odkupieni...
Jak obniżyć ceny mieszkań w Polsce, dlaczego Unia Europejska wprowadza cła na nawozy z Białorusi i Rosji oraz ja...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas