Polscy naukowcy zrobili ekologiczne sztućce z surowców odnawialnych

Naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej zrobili jednorazowe sztućce ze specjalnego polimeru. Są ekologiczne.

Aktualizacja: 17.03.2019 12:49 Publikacja: 20.02.2019 16:27

Zespół w składzie od lewej: mgr inż. Agnieszka Haryńska, mgr inż. Paweł Szarlej, prof. dr hab. inż.

Zespół w składzie od lewej: mgr inż. Agnieszka Haryńska, mgr inż. Paweł Szarlej, prof. dr hab. inż. Helena Janik, dr hab. inż. Justyna Kucińska-Lipka, dr inż. Maciej Sienkiewicz

Foto: pg.edu.pl

ula

Ekopolimer otrzymano z mąki ziemniaczanej oraz biopolimeru polilaktyd (PLA), otrzymywanego z kukurydzy, a sztućce w niczym nie ustępują pod względem jakości i wyglądu plastikowym odpowiednikom.

Nowy ekopolimer został opracowany w Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej i może być wykorzystywany nie tylko do produkcji jednorazowych sztućców, ale także talerzy i słomek. Mogą być one kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Biznes
Demograficzne wyzwania Polski: dzietność, migracje i przyszłość gospodarki
Biznes
Dodatkowe 26 mld zł na obronność zatwierdzone. Zgoda KE dla Polski
Biznes
Adam Bodnar i Leszek Balcerowicz na konferencji TEP
Biznes
Komputronik pozyskał inwestora. Kurs szybuje
Biznes
Jak obniżyć ceny mieszkań? Cła na nawozy i plan podatkowy Trumpa