Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 16.07.2025 06:08 Publikacja: 13.11.2023 10:55
Menu Titanica sprzedane na aukcji
Foto: henryaldridge.com
Ocalone menu szczegółowo opisuje pierwszą kolację na pokładzie po wypłynięciu Titanica z Queenstown w Belfaście i ukazuje bogactwo dań, z których korzystali pasażerowie pierwszej klasy luksusowego liniowca.
Dania serwowane podczas kolacji obejmowały ostrygi, polędwicę wołową z kremem chrzanowym i puree z pasternaku, a także desery, w tym morelowe Bordaloue – rodzaj tarty – i budyń Victoria. Wydaje się, że nie zachowały się żadne inne przykłady menu pierwszej klasy z 11 kwietnia – czyli 4 dni przed zderzeniem z górą lodowa i tragicznym zatonięciem Titanica - zapewnia dom aukcyjny po konsultacji z muzeami posiadającymi pamiątki z Titanica i rozmowach z czołowymi kolekcjonerami pamiątek.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Ponad połowa polskich firm obawia się wzrostu kosztów produkcji w wyniku wyższych ceł wprowadzonych przez USA. T...
Globalny rynek kosmiczny dynamicznie rośnie. To ogromna szansa dla ponad czterystu polskich podmiotów i całej go...
Trump grozi 100 proc. cłami na Rosję i stawia ultimatum pokojowe. Liczba ofert pracy w Polsce spada, Bruksela go...
Konsolidacja po stronie pracodawców? To poprawiłoby współpracę i dialog między nami - mówi Marek Górski, nowy pr...
Trump grozi 30 proc. cłami na towary z UE, Ryanair dogaduje się z Modlinem i zwiększa siatkę połączeń, a Bruksel...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas