Ocalone menu szczegółowo opisuje pierwszą kolację na pokładzie po wypłynięciu Titanica z Queenstown w Belfaście i ukazuje bogactwo dań, z których korzystali pasażerowie pierwszej klasy luksusowego liniowca.
Czytaj więcej
Herbatnik, który znajdował się w jednej z łodzi ratunkowych z Titanica został sprzedany na aukcji za 15 tys. funtów - informuje BBC.
Dania serwowane podczas kolacji obejmowały ostrygi, polędwicę wołową z kremem chrzanowym i puree z pasternaku, a także desery, w tym morelowe Bordaloue – rodzaj tarty – i budyń Victoria. Wydaje się, że nie zachowały się żadne inne przykłady menu pierwszej klasy z 11 kwietnia – czyli 4 dni przed zderzeniem z górą lodowa i tragicznym zatonięciem Titanica - zapewnia dom aukcyjny po konsultacji z muzeami posiadającymi pamiątki z Titanica i rozmowach z czołowymi kolekcjonerami pamiątek.
Inne przedmioty wystawione na aukcji dają wgląd w życie 2223 pasażerów i załogi na pokładzie Titanica, z których zaledwie 706 przeżyło katastrofę.
Pamiątki po pasażerach Titanica
Na aukcję trafił także koc w szkocką kratę, którego używał jeden z rozbitków do ogrzania się w łodzi ratunkowej i został sprzedany za 96 000 funtów (około 490 tys. złotych) – informuje CNN. Wcześniej koc należał do Fredericka Toppina, który pełniąc funkcję zastępcy dyrektora generalnego w Nowym Jorku firmy będącej właścicielem Titanica, nabył go na nowojorskim molo, gdy spotkał uratowanych pasażerów schodzących na brzeg - podał dom aukcyjny.