Mięso z Niemiec podbija Polskę

Spada rentowność branży mięsnej. Brakuje krajowego surowca, więc firmy sprowadzają droższy z Zachodu

Publikacja: 31.07.2009 02:19

Mięso z Niemiec podbija Polskę

Foto: Fotorzepa

– To, co się dzieje na rynku surowca wieprzowego, można nazwać katastrofą – mówi Marek Piątkowski, prezes giełdowej spółki Mispol. W ciągu ostatniego roku tłuszcz twardy, który firma wykorzystuje do produkcji konserw, zdrożał pięciokrotnie. O 50 – 100 proc. poszły w górę ceny potrzebnych do ich wytworzenia elementów wieprzowych. W drugim kwartale dział Mispolu produkujący konserwy i pasztety zanotował gorsze wyniki niż w pierwszych trzech miesiącach 2009 r.

Surowiec jest rekordowo drogi, ponieważ rolnicy ograniczyli produkcję żywca. Szacuje się, że w połowie tego roku pogłowie trzody chlewnej liczyło w naszym kraju 14 mln sztuk. Było o 9 proc. niższe niż przed rokiem. – Mamy do czynienia z nienotowanym od 40 lat spadkiem pogłowia – podkreśla Andrzej Pawelczak, rzecznik grupy Animex, największej firmy mięsnej w Polsce.

Przetwórnie zaostrzyły już walkę o surowiec. – Aby zachęcić rolników do dostaw, podnieśliśmy ceny o 10 – 20 gr w porównaniu ze średnią rynkową. To jednak nie pomogło – przyznaje Ryszard Smolarek, prezes Łmeatu.

Nie mając wyjścia, zakłady kupują – niekiedy o jedną piątą droższe niż krajowe – mięso z zagranicy. Sprowadzają je głównie z Niemiec i Danii. Związek Polskie Mięso szacuje, że w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2009 r. import wieprzowiny zwiększył się o niemal jedną trzecią. Agencja Rynku Rolnego szacuje, że w ciągu całego roku do Polski może trafić 560 tys. wieprzowiny z zagranicy, czyli o 13 proc. więcej niż w 2008 r. Skala importu może zmniejszyć się na przełomie trzeciego i czwartego kwartału. Analitycy i producenci liczą, że po żniwach na rynku powinno pojawić się nieco więcej krajowego surowca.

Za problemy producentów płacą konsumenci. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w maju kilogram schabu kosztował ok. 15,5 zł, o ponad 8 proc. więcej niż rok temu.

[wyimek]39 kg wieprzowiny zje średnio w 2009 r. Polak, to o 9 proc. mniej niż rok temu – szacuje ARR [/wyimek]

Tymczasem podwyżki nie rekompensują producentom wyższych kosztów. – Firmy nie mogą pozwolić sobie na przełożenie ich w całości na cenę produktów – zwraca uwagę Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Przedstawiciele zakładów mięsnych szacują, że rentowność ich branży nie przekracza obecnie 1 proc. Rok temu zbliżała się do 3 proc.

Jerzy Majchrzak, rzecznik grupy Sokołów, czołowej firmy mięsnej w Polsce, zwraca uwagę, że w najtrudniejszej sytuacji są przetwórnie średniej wielkości, które zadłużyły się kilka lat temu, aby zwiększyć moce produkcyjne. Obecnie nie są w stanie wykorzystać ich w 100 proc.

– Nadal zgłaszają się do nas firmy chcące się sprzedać. Ich kondycja finansowa jest jednak słaba – uważa Maciej Duda, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda. Jego zdaniem można spodziewać się w najbliższych miesiącach fali upadłości przedsiębiorstw w tej branży.

[ramka][srodtytul]Opcje biją w zyski firm[/srodtytul]

Poza drogim surowcem największym problemem firm przetwarzających mięso są straty poniesione na opcjach walutowych. M.in. z powodu zadłużenia z tytułu transakcji terminowych wynoszącego ok. 85,5 mln zł kłopoty miała giełdowa spółka PKM Duda. Spółka uniknęła upadłości, ale ponad 50 proc. jej akcji mają przejąć banki. Straty na opcjach poniosły także notowane na GPW Indykpol (ok. 30 mln zł na koniec 2008 r.) i Pamapol (ponad 10 mln zł). Zarząd tego ostatniego przyznaje, że skutki zadłużenia będą widoczne w wynikach za pierwszą połowę 2009 r. W tym czasie przez opcje o ok. 30 proc. niższy był zysk netto Łmeatu. [/ramka]

– To, co się dzieje na rynku surowca wieprzowego, można nazwać katastrofą – mówi Marek Piątkowski, prezes giełdowej spółki Mispol. W ciągu ostatniego roku tłuszcz twardy, który firma wykorzystuje do produkcji konserw, zdrożał pięciokrotnie. O 50 – 100 proc. poszły w górę ceny potrzebnych do ich wytworzenia elementów wieprzowych. W drugim kwartale dział Mispolu produkujący konserwy i pasztety zanotował gorsze wyniki niż w pierwszych trzech miesiącach 2009 r.

Pozostało 88% artykułu
Biznes
Stare telefony działają cuda! Dołącz do akcji T-Mobile i Szlachetnej Paczki
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Polski rynek akcji – optymistyczne prognozy na 2025 rok
Biznes
Eksport polskiego uzbrojenia ma być prostszy
Biznes
Jak skutecznie chronić rynek Unii Europejskiej
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku