Bruksela chroni 27 produktów regionalnych z Polski

Na naszym koncie jest 27 produktów regionalnych zarejestrowanych przez Brukselę. Na certyfikat czeka kolejnych dziewięć

Publikacja: 21.05.2011 01:05

Bruksela chroni 27 produktów regionalnych z Polski

Foto: Fotorzepa, Dariusz Majgier DM Dariusz Majgier

W piątek w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ukazało się rozporządzenie rejestrujące karpia zatorskiego. Ryba hodowana w małopolskich gminach Zator, Przeciszów oraz Spytkowice otrzymała znak „Chroniona Nazwa Pochodzenia".

Karp zatorski dołączył do 26 produktów regionalnych z Polski zarejestrowanych do tej pory przez Komisję Europejską. Pierwsza wspólnotowy certyfikat w 2007 roku otrzymała bryndza podhalańska. Kolejnym był oscypek, najbardziej znany spośród naszych produktów regionalnych.

Obecnie Polska zajmuje dziewiąte miejsce w Unii Europejskiej pod względem zarejestrowanych produktów. Liderem z niemal 230 certyfikowanymi wyrobami są Włochy. Tuż za nimi są Francja (ok. 180) i Hiszpania (prawie 150).

Spośród krajów „nowej Unii" z 29 chronionymi przez Brukselę produktami wyżej od nas są tylko Czesi. Wkrótce powinniśmy ich jednak wyprzedzić. W kolejce po unijny znak czeka dziewięć produktów z Polski. Natomiast Czechy mają na swoim koncie sześć takich wniosków.

Polska miałaby już 28 zarejestrowanych produktów regionalnych, gdyby nie sprzeciw Niemców wobec przyznania znaku „Tradycyjna Gwarantowana Specjalność" kabanosom. Wniosek o objęcie ich unijną ochroną złożył Związek Polskie Mięso. Wcześniej na rejestrację kabanosów nie zgadzali się także Czesi i Austriacy. Przekonaliśmy ich jednak, że znak, o który zabiegamy, nie uniemożliwi im wytwarzania wędlin pod tą nazwą.

Reklama
Reklama

Nie jest wykluczone, że Bruksela zajmie się sprawą sporu dotyczącego kabanosów w czerwcu tego roku.

 

 

W piątek w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ukazało się rozporządzenie rejestrujące karpia zatorskiego. Ryba hodowana w małopolskich gminach Zator, Przeciszów oraz Spytkowice otrzymała znak „Chroniona Nazwa Pochodzenia".

Karp zatorski dołączył do 26 produktów regionalnych z Polski zarejestrowanych do tej pory przez Komisję Europejską. Pierwsza wspólnotowy certyfikat w 2007 roku otrzymała bryndza podhalańska. Kolejnym był oscypek, najbardziej znany spośród naszych produktów regionalnych.

Reklama
Biznes
Trump straszy UE, Ryanair wraca do Modlina, KE planuje nowe podatki
Biznes
Będzie drastyczna unijna podwyżka akcyzy na papierosy? Okoniem staje Szwecja
Biznes
Cenny ręcznik z Wimbledonu. Iga Świątek rozsławiła nie tylko kluski z truskawkami
Biznes
Polskie start-upy bez pieniędzy, odbudowa Ukrainy i współpraca Paryża z Londynem
Biznes
Pepco więcej sprzedaje i rusza ze skupem akcji
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama