Szwajcarski gigant spożywczy wydał pieniądze na rozbudowę kaliskiego zakładu oraz modernizację linii do produkcji majonezów i sosów, które w Polsce oferuje pod marką Winiary.

—Zakończona inwestycja jest kolejnym etapem w rozwoju zakładu. Zwiększyliśmy moce produkcyjne, a stanowiska pracy stały się jeszcze bardziej ergonomiczne. Daje nam ona także możliwości wprowadzania kolejnych innowacyjnych rozwiązań  — mówi Markus Froehlich, dyrektor zakładu Nestle w Kaliszu zatrudniającego ponad 800 osób.

Fabryka Winiary powstała w latach 40. XX wieku. W połowie 1995 roku jej właścicielem został szwajcarski koncern. Fabryka produkuje majonezy, zupy, sosy, buliony, dania  i desery w proszku, płatki zbożowe Nesvita, jak również kaszki Nestlé dla dzieci oraz kaszki dla dzieci.

W tym tygodniu także Nestle poinformowało, że wyda ponad 38 mln franków (ok. 140 mln zł) na podwojenie mocy produkcyjnych swojej fabryki karmy dla zwierząt w obwodzie kałuskim w Rosji.