Rekordowe ceny flaczków

Polski przysmak drożeje na potęgę. Od początku tego roku cena flaków wołowych wzrosła o ponad 60 proc. i raczej nie spadnie w najbliższym czasie

Aktualizacja: 24.11.2011 15:30 Publikacja: 24.11.2011 14:45

Rekordowe ceny flaczków

Foto: Fotorzepa, Magda Starowieyska Magda Starowieyska

Takiej zwyżki cen flaków polska branża mięsna nie pamięta od lat. Związek Polskie Mięso podaje, że  od stycznia 2011 r. ich średnia cena zbytu poszybowała w górę o ponad 60 proc. i wynosi obecnie ok. 10 zł za kilogram.

Polskie zakłady są w stanie tylko w ok. 5 proc. pokryć zapotrzebowanie na wołowy rarytas w naszym kraju. Reszta pochodzi z importu. Z tym jednak jest coraz trudniej. – Coraz więcej flaków wołowych kupują Chiny, co winduje ceny i oznacza, że zaczyna brakować produktu na rynku europejskim – mówi „Rz" Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Tymczasem flaczki w dużych ilościach kupuje też Francja, Włochy czy Hiszpania , gotowe – jak podkreślają w Związku Polskie Mięso -  zapłacić za nie więcej niż my.

Na niekorzyść polskich miłośników flaków działa także osłabienie złotego, co podraża towary sprowadzane z zagranicy.

Ryszarda Smolarek, prezes zakładów mięsnych Łmeat, zwraca uwagę, że w górę idą ceny nie tylko flaków. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że we wrześniu 2011 r. przeciętna cena skupu bydła wynosiła 5,96 zł za kg wagi żywej i była o ok. 33 proc. wyższa niż przed rokiem.

- Wysokie ceny to m.in. efekt rosnącego eksportu wołowiny na rynki trzecie – mówi „Rz" Ryszard Smolarek.

Zdaniem branży prognozy są pesymistyczne: cena flaków nie spadnie raczej w najbliższym czasie. –  Ratunkiem byłoby otwarcie się Unii Europejskiej na kolejne rynki, m.in. Białoruś – uważa Choiński.

Takiej zwyżki cen flaków polska branża mięsna nie pamięta od lat. Związek Polskie Mięso podaje, że  od stycznia 2011 r. ich średnia cena zbytu poszybowała w górę o ponad 60 proc. i wynosi obecnie ok. 10 zł za kilogram.

Polskie zakłady są w stanie tylko w ok. 5 proc. pokryć zapotrzebowanie na wołowy rarytas w naszym kraju. Reszta pochodzi z importu. Z tym jednak jest coraz trudniej. – Coraz więcej flaków wołowych kupują Chiny, co winduje ceny i oznacza, że zaczyna brakować produktu na rynku europejskim – mówi „Rz" Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Tymczasem flaczki w dużych ilościach kupuje też Francja, Włochy czy Hiszpania , gotowe – jak podkreślają w Związku Polskie Mięso -  zapłacić za nie więcej niż my.

Biznes
Ministerstwo obrony wyda ponad 100 mln euro na modernizację samolotów transportowych
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
CD Projekt odsłania karty. Wiemy, o czym będzie czwarty „Wiedźmin”
Biznes
Jest porozumienie płacowe w Poczcie Polskiej. Pracownicy dostaną podwyżki
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Rok nowego rządu – sukcesy i porażki w ocenie biznesu
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Umowa na polsko-koreańską fabrykę amunicji rakietowej do końca lipca