Reklama

Żywność w Polsce zdrożeje

Krystyna Świetlik z instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Publikacja: 24.05.2012 03:23

Żywność w Polsce zdrożeje

Foto: Archiwum

Rz: Na światowych giełdach drożeje ziarno. Czy czekają nas podwyżki cen pieczywa i produktów zbożowych?

Krystyna Świetlik: W Polsce możemy mieć do czynienia z mniejszymi zbiorami pszenicy, której uprawy wymarzły w znacznym stopniu na początku roku. Jednak w przypadku zbóż już od dawna o podaży i cenach decyduje nie tylko to, co dzieje się w kraju, ale przede wszystkim sytuacja na rynku globalnym. Tymczasem na świecie nie dzieje się na razie nic, co mogłoby wywołać panikę. Zresztą ceny pieczywa tylko w niewielkim stopniu zależą od cen zbóż. Znacznie większe znaczenie mają m.in. drożejące paliwa, energia elektryczna i gaz.

O ile zatem mogą w tym roku zdrożeć pieczywo i produkty zbożowe?

W grudniu tego roku mogą być o 1,5 – 2 proc. droższe niż rok wcześniej. Skala podwyżek będzie mniejsza od średniego wzrostu cen żywności. Na koniec 2012 r. możemy za nią zapłacić średnio o 3 – 4 proc. więcej niż rok wcześniej.

Ceny żywności będą w tym roku rosły więc wolniej niż przed rokiem...

Reklama
Reklama

Na koniec pierwszego półrocza żywność może być o 4 – 5 proc. droższa niż w czerwcu 2011 roku, m.in. za sprawą zwiększonego popytu na mięso w maju czy w czerwcu z powodu Euro 2012. W drugiej połowie roku powinniśmy mieć do czynienia ze spowolnieniem tempa wzrostu cen.

Dlaczego?

Lipiec i sierpień są tradycyjnie okresem, gdy tanieje żywność. Jednak wolniejsze tempo wzrostu cen w całym drugim półroczu będzie mieć związek przede wszystkim ze spadkiem dynamiki popytu na produkty spożywcze. Niewykluczone nawet, że będzie on nieznacznie niższy niż przed rokiem. Trzeba się z tym liczyć, ponieważ siła nabywcza konsumentów jest w Polsce coraz mniejsza.

Które produkty spożywcze zdrożeją w tym roku najbardziej?

Wieprzowina na koniec roku może być o 5 – 6 proc. droższa niż w grudniu 2011 r. Mięso to drożeje, ponieważ jego podaż jest mała. W 2012 roku może dojść do pogłębienia spadku pogłowia trzody i nie uda się go odbudować w przyszłym roku. O ok. 6 proc. może zdrożeć wołowina, a o 7 – 8 drób. Te dwa rodzaje mięsa drożeją głównie z powodu rosnącego eksportu. Polski drób jest nadal relatywnie tani, więc kupują go chętnie zmagające się z kryzysem kraje Europy Zachodniej.

Co z jajami, których ceny biły rekordy na początku tego roku, i cukrem, który zdrożał w ubiegłym roku?

Reklama
Reklama

Jeszcze w kwietniu cena jaj była o ponad 30 proc. wyższa niż przed rokiem, ale sytuacja już zaczęła się stabilizować. Na koniec roku mogą być one o 10 proc. droższe niż rok wcześniej i to głównie ze względu na podwyżki w pierwszych miesiącach tego roku. Cukier tanieje, nie jest więc wykluczone, że na koniec roku zapłacimy za niego mniej niż w grudniu 2011 r.

—rozmawiała Beata Drewnowska

Biznes
Gwarancje dla Ukrainy, AI ACT hamuje rozwój, zwrot Brukseli ws. aut spalinowych
Biznes
Polskie firmy chcą zamrożenia AI Act
Biznes
Nowe technologie nieodłączną częścią biznesu
Biznes
Biznes o cyrkularności – co mówią liderzy zmian
Biznes
UE przedłuży życie samochodów spalinowych
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama