Wołowina z Kobe zrobiła furorę w Hongkongu

Japońska wołowina z Kobe rzadko eksportowana trafiła do supermarketów i luksusowych restauracji w Hongkongu, odnosząc natychmiastowy sukces

Publikacja: 28.07.2012 09:32

Wołowina z Kobe zrobiła furorę w Hongkongu

Foto: AFP

Hongkong jest drugim zagranicznym rynkiem, po chińskim terytorium Macao, na który wysłano oficjalnie certyfikowane mięso, uważane za rarytas i najdroższe na świecie.

- Reakcja rynku była imponująca – większość naszej oferty rozeszła się w ciągu kilku godzin – oświadczyła Athena Lee reprezentująca supermarkety Taste.

Około 1500 kilogramów wołowiny przyleciało z Osaki do Hongkongu 18 lipca, a do sprzedaży trafiło dwa dni później,  z 30procentowym rabatem w cenie od 88 do 327 dolarów Hong. (11,3-432 dol. USA) za 100 gramów.

Mięso to znalazło się także w karcie dań restauracji Nobu InterContinental, która twierdzi, że jako pierwsza w Hongkongu oferuje ten rarytas. Lokal zyskał wcześniej reputację jednego  najlepszych w  Azji pod względem menu i win. Szef kuchni Erik Idos wyjaśnił, że wołowina z Kobe wejdzie w skład 5-daniowego zestawu, z sashimi i sushi, w cenie 1688 miejscowych dolarów. Cztery dania będą właśnie z legio mięsa.

Amerykański mistrz  kuchni dodał, że mieszkańcom Hongkongu mięso przypadnie do gustu, bo lubią wyjątkową miękkość wołowiny, rozpływającej się w ustach. A ona ma wszytko – smak, tłuszcz, konsystencję.

Jego zdaniem, Japończycy bardzo dobrze zrobili podejmując eksport tego mięsa. – Bardzo pomoże im w interesach, bo jest to jeden ze składników kuchni najtrudniejszych do dostania.

Wołowina z Kobe pochodzi z krów Tajima-gyu, które są hodowane według tej samej metody od XVII wieku w pagórkowatej prefekturze Hyogo. Ich mięso słynie z maślanej konsystencji,  o wyglądzie marmurkowym, bo jest równo przeplecione mięsem i tłuszczem.

Powszechni uważa się,  że krowy te są masowane,  pojone piwem i słuchają kojącej muzyki klasycznej, aby miały dobry apetyt, ale zrzeszenie marketingu i promowania dystrybucji wołowiny z Kobe zaprzecza, by stosowano takie praktyki

Mięso to zdobyło  światowa sławę wyjątkowego smakołyku, ale oficjalnie jego eksport zaczął się 2 lutego, gdy pierwsze partie wysłano do Macao.

Hongkong jest drugim zagranicznym rynkiem, po chińskim terytorium Macao, na który wysłano oficjalnie certyfikowane mięso, uważane za rarytas i najdroższe na świecie.

- Reakcja rynku była imponująca – większość naszej oferty rozeszła się w ciągu kilku godzin – oświadczyła Athena Lee reprezentująca supermarkety Taste.

Pozostało 84% artykułu
Biznes
Ministerstwo obrony wyda ponad 100 mln euro na modernizację samolotów transportowych
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
CD Projekt odsłania karty. Wiemy, o czym będzie czwarty „Wiedźmin”
Biznes
Jest porozumienie płacowe w Poczcie Polskiej. Pracownicy dostaną podwyżki
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Rok nowego rządu – sukcesy i porażki w ocenie biznesu
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Umowa na polsko-koreańską fabrykę amunicji rakietowej do końca lipca