Reklama

Wołowina z Kobe zrobiła furorę w Hongkongu

Japońska wołowina z Kobe rzadko eksportowana trafiła do supermarketów i luksusowych restauracji w Hongkongu, odnosząc natychmiastowy sukces

Publikacja: 28.07.2012 09:32

Wołowina z Kobe zrobiła furorę w Hongkongu

Foto: AFP

Hongkong jest drugim zagranicznym rynkiem, po chińskim terytorium Macao, na który wysłano oficjalnie certyfikowane mięso, uważane za rarytas i najdroższe na świecie.

- Reakcja rynku była imponująca – większość naszej oferty rozeszła się w ciągu kilku godzin – oświadczyła Athena Lee reprezentująca supermarkety Taste.

Około 1500 kilogramów wołowiny przyleciało z Osaki do Hongkongu 18 lipca, a do sprzedaży trafiło dwa dni później,  z 30procentowym rabatem w cenie od 88 do 327 dolarów Hong. (11,3-432 dol. USA) za 100 gramów.

Mięso to znalazło się także w karcie dań restauracji Nobu InterContinental, która twierdzi, że jako pierwsza w Hongkongu oferuje ten rarytas. Lokal zyskał wcześniej reputację jednego  najlepszych w  Azji pod względem menu i win. Szef kuchni Erik Idos wyjaśnił, że wołowina z Kobe wejdzie w skład 5-daniowego zestawu, z sashimi i sushi, w cenie 1688 miejscowych dolarów. Cztery dania będą właśnie z legio mięsa.

Amerykański mistrz  kuchni dodał, że mieszkańcom Hongkongu mięso przypadnie do gustu, bo lubią wyjątkową miękkość wołowiny, rozpływającej się w ustach. A ona ma wszytko – smak, tłuszcz, konsystencję.

Reklama
Reklama

Jego zdaniem, Japończycy bardzo dobrze zrobili podejmując eksport tego mięsa. – Bardzo pomoże im w interesach, bo jest to jeden ze składników kuchni najtrudniejszych do dostania.

Wołowina z Kobe pochodzi z krów Tajima-gyu, które są hodowane według tej samej metody od XVII wieku w pagórkowatej prefekturze Hyogo. Ich mięso słynie z maślanej konsystencji,  o wyglądzie marmurkowym, bo jest równo przeplecione mięsem i tłuszczem.

Powszechni uważa się,  że krowy te są masowane,  pojone piwem i słuchają kojącej muzyki klasycznej, aby miały dobry apetyt, ale zrzeszenie marketingu i promowania dystrybucji wołowiny z Kobe zaprzecza, by stosowano takie praktyki

Mięso to zdobyło  światowa sławę wyjątkowego smakołyku, ale oficjalnie jego eksport zaczął się 2 lutego, gdy pierwsze partie wysłano do Macao.

Hongkong jest drugim zagranicznym rynkiem, po chińskim terytorium Macao, na który wysłano oficjalnie certyfikowane mięso, uważane za rarytas i najdroższe na świecie.

- Reakcja rynku była imponująca – większość naszej oferty rozeszła się w ciągu kilku godzin – oświadczyła Athena Lee reprezentująca supermarkety Taste.

Pozostało jeszcze 84% artykułu
Reklama
Biznes
Microsoft wycofuje chińskich inżynierów z obsługi Pentagonu
Biznes
Putin zamyka Rosjan w Rosji. Wracają czasy komunistycznej izolacji
Biznes
Największy kawałek Czerwonej Planety sprzedany. Tajemniczy nabywca
Biznes
Traktat Niemcy–Wielka Brytania, ofensywa drogowa, rosyjskie banki na krawędzi
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Biznes
Jacek Oko: ważne było rozmawiać i utrzymać kierunek regulacji
Reklama
Reklama