W sezonie 2012/2013 spożycie cukru może być o 2 proc. większe niż przed rokiem i wyniesie 163,76 mln ton – szacuje Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA. Najwięcej cukru zużywają Azja i Ocenia. Konsumpcja wynosi tam 69,9 mln ton, co stanowi 43 proc. światowego spożycia – podaje w najnowszym raporcie o rynku cukru Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA).
Liderem są Indie z 26,5 mln ton (16 proc. udziałów). Kolejne miejsca zajmują Chiny (14,9 mln ton) i Brazylia (11,7 mln ton). Fammu/FAPA podaje też, że kraje Unii Europejskiej konsumują się ok. 17,8 mln ton cukru, co stanowi 11 proc. światowego rynku.
USDA prognozuje, że w sezonie 2012/13 nadwyżka produkcji nad konsumpcją wyniesie 10,69 mln ton. Produkcja wzrośnie także o 2 proc., do 174,45 mln ton.
Z kolei Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO prognozuje światową nadwyżkę cukru w sezonie 2012/13 na 5,9 mln ton, przy produkcji na poziomie 177,4 mln ton. ISO szacuje, że produkcja cukru w Brazylii – jest liderem globalnego Rynu - wzrośnie o 3,9 mln ton do 38,1 mln ton, w Australii o 500 tys. ton do 4,5 mln ton, a w Chinach o 1,1 mln ton do 13,6 mln ton. Fammu/FAPA zwraca uwagę, że po załamaniu w Brazylii w ubiegłym roku produkcja wprawdzie się odbuduje się, ale mimo wszystko będzie niższa niż w rekordowym sezonie 2010/11, kiedy wytworzyła 40,9 mln ton.
Nadwyżki spodziewają się w tym sezonie unijny producenci. Kwoty produkcyjne dla Polski przekraczają nieznacznie 1,4 mln ton. Według Komisji Europejskiej w 2012/2013 cukrownie w naszym kraju mogą wytworzyć nawet 1,7 mln ton cukru.