Ceny cukru mogą spaść

Na świecie rośnie spożycie cukru. Jest jednak niższe niż produkcji, co może sprzyjać spadkowi cen cukru w przyszłym roku

Publikacja: 14.12.2012 17:55

Ceny cukru mogą spaść

Foto: Flickr

W sezonie 2012/2013 spożycie cukru może być o 2 proc. większe niż przed rokiem i wyniesie 163,76 mln ton – szacuje Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA. Najwięcej cukru zużywają Azja i Ocenia. Konsumpcja wynosi tam 69,9 mln ton, co stanowi 43 proc. światowego spożycia – podaje w najnowszym raporcie o rynku cukru Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA).

Liderem są Indie  z 26,5 mln ton (16 proc. udziałów). Kolejne miejsca zajmują Chiny (14,9 mln ton) i Brazylia (11,7 mln ton). Fammu/FAPA podaje też, że kraje Unii Europejskiej konsumują się ok. 17,8 mln ton cukru, co stanowi 11 proc.  światowego rynku.

USDA prognozuje, że w sezonie 2012/13 nadwyżka produkcji nad konsumpcją wyniesie 10,69 mln ton.  Produkcja wzrośnie także o 2 proc., do 174,45 mln ton.

Z kolei Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO prognozuje światową nadwyżkę cukru w sezonie 2012/13 na 5,9 mln ton, przy produkcji na poziomie 177,4 mln ton. ISO szacuje, że  produkcja cukru w Brazylii – jest liderem globalnego Rynu - wzrośnie o 3,9 mln ton do 38,1 mln ton, w Australii o 500 tys. ton do 4,5 mln ton, a w Chinach o 1,1 mln ton do 13,6 mln ton. Fammu/FAPA zwraca uwagę, że po załamaniu w Brazylii w ubiegłym roku produkcja wprawdzie się odbuduje się, ale mimo wszystko będzie niższa niż w rekordowym sezonie 2010/11, kiedy wytworzyła 40,9 mln ton.

Nadwyżki spodziewają się w tym sezonie unijny producenci. Kwoty produkcyjne dla Polski przekraczają nieznacznie 1,4 mln ton. Według Komisji Europejskiej w 2012/2013 cukrownie w naszym kraju mogą wytworzyć nawet 1,7 mln ton cukru.

Analitycy nie wykluczają, że nadwyżka może przyczynić się do spadku cen w 2013 r. Łukasz Chmielewski, analityk Fammu/FAPA skala spadków będzie jednak ograniczona ze względu na niskie zapasy. - Poziom zapasów i niepewna sytuacja ekonomiczna na świecie mogą skutkować także dużą zmiennością cen – podaje w raporcie.

Fammu/FAPA informuje, że zmiany cen były widoczne już w drugim półroczu 2012 r. W tym roku cukier był najdroższy w drugiej połowie lipca. Cukier biały kosztował wówczas 658,2 euro za tonę. Na początku grudnia jego cena spadła jednak  do 506 euro za tonę. To najniższy poziom od dwóch lat.

W sezonie 2012/2013 spożycie cukru może być o 2 proc. większe niż przed rokiem i wyniesie 163,76 mln ton – szacuje Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA. Najwięcej cukru zużywają Azja i Ocenia. Konsumpcja wynosi tam 69,9 mln ton, co stanowi 43 proc. światowego spożycia – podaje w najnowszym raporcie o rynku cukru Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA).

Liderem są Indie  z 26,5 mln ton (16 proc. udziałów). Kolejne miejsca zajmują Chiny (14,9 mln ton) i Brazylia (11,7 mln ton). Fammu/FAPA podaje też, że kraje Unii Europejskiej konsumują się ok. 17,8 mln ton cukru, co stanowi 11 proc.  światowego rynku.

Biznes
Zatopiony superjacht „brytyjskiego Billa Gates'a" podniesiony z dna
Biznes
Kto inwestuje w Rosji? Nikt. Prezes Sbierbanku alarmuje
Biznes
Chińskie firmy medyczne wykluczone z dużych unijnych przetargów
Biznes
Trump ostrożny ws. Iranu. Europejska produkcja zbrojeniowa, Rosja na krawędzi kryzysu
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Biznes
Europa musi produkować pięć razy więcej broni, by stawić czoło Rosji