Reklama
Rozwiń
Reklama

Ceny cukru mogą spaść

Na świecie rośnie spożycie cukru. Jest jednak niższe niż produkcji, co może sprzyjać spadkowi cen cukru w przyszłym roku

Publikacja: 14.12.2012 17:55

Ceny cukru mogą spaść

Foto: Flickr

W sezonie 2012/2013 spożycie cukru może być o 2 proc. większe niż przed rokiem i wyniesie 163,76 mln ton – szacuje Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA. Najwięcej cukru zużywają Azja i Ocenia. Konsumpcja wynosi tam 69,9 mln ton, co stanowi 43 proc. światowego spożycia – podaje w najnowszym raporcie o rynku cukru Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA).

Liderem są Indie  z 26,5 mln ton (16 proc. udziałów). Kolejne miejsca zajmują Chiny (14,9 mln ton) i Brazylia (11,7 mln ton). Fammu/FAPA podaje też, że kraje Unii Europejskiej konsumują się ok. 17,8 mln ton cukru, co stanowi 11 proc.  światowego rynku.

USDA prognozuje, że w sezonie 2012/13 nadwyżka produkcji nad konsumpcją wyniesie 10,69 mln ton.  Produkcja wzrośnie także o 2 proc., do 174,45 mln ton.

Z kolei Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO prognozuje światową nadwyżkę cukru w sezonie 2012/13 na 5,9 mln ton, przy produkcji na poziomie 177,4 mln ton. ISO szacuje, że  produkcja cukru w Brazylii – jest liderem globalnego Rynu - wzrośnie o 3,9 mln ton do 38,1 mln ton, w Australii o 500 tys. ton do 4,5 mln ton, a w Chinach o 1,1 mln ton do 13,6 mln ton. Fammu/FAPA zwraca uwagę, że po załamaniu w Brazylii w ubiegłym roku produkcja wprawdzie się odbuduje się, ale mimo wszystko będzie niższa niż w rekordowym sezonie 2010/11, kiedy wytworzyła 40,9 mln ton.

Nadwyżki spodziewają się w tym sezonie unijny producenci. Kwoty produkcyjne dla Polski przekraczają nieznacznie 1,4 mln ton. Według Komisji Europejskiej w 2012/2013 cukrownie w naszym kraju mogą wytworzyć nawet 1,7 mln ton cukru.

Reklama
Reklama

Analitycy nie wykluczają, że nadwyżka może przyczynić się do spadku cen w 2013 r. Łukasz Chmielewski, analityk Fammu/FAPA skala spadków będzie jednak ograniczona ze względu na niskie zapasy. - Poziom zapasów i niepewna sytuacja ekonomiczna na świecie mogą skutkować także dużą zmiennością cen – podaje w raporcie.

Fammu/FAPA informuje, że zmiany cen były widoczne już w drugim półroczu 2012 r. W tym roku cukier był najdroższy w drugiej połowie lipca. Cukier biały kosztował wówczas 658,2 euro za tonę. Na początku grudnia jego cena spadła jednak  do 506 euro za tonę. To najniższy poziom od dwóch lat.

W sezonie 2012/2013 spożycie cukru może być o 2 proc. większe niż przed rokiem i wyniesie 163,76 mln ton – szacuje Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA. Najwięcej cukru zużywają Azja i Ocenia. Konsumpcja wynosi tam 69,9 mln ton, co stanowi 43 proc. światowego spożycia – podaje w najnowszym raporcie o rynku cukru Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA).

Liderem są Indie  z 26,5 mln ton (16 proc. udziałów). Kolejne miejsca zajmują Chiny (14,9 mln ton) i Brazylia (11,7 mln ton). Fammu/FAPA podaje też, że kraje Unii Europejskiej konsumują się ok. 17,8 mln ton cukru, co stanowi 11 proc.  światowego rynku.

Reklama
Biznes
Miliardy dla startupów, UE uderza w eksport Chin i walka z korupcją w Kijowie
Biznes
Afera korupcyjna na Ukrainie, tania energia, Pekin puszcza oko do Madrytu
Biznes
Sebastian Kondracki: Bielik AI ma już milion pobrań. I w żadnym wypadku nie jest na sprzedaż
Patronat Rzeczpospolitej
Samodzielność to nowa waluta przyszłości
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Biznes
Pożyczki z SAFE zagrożone, odwet Brukseli na Chinach i zwolnienie z relokacji
Materiał Promocyjny
eSIM w podróży: łatwy dostęp do internetu za granicą, bez opłat roamingowych
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama