Projektem w tej sprawie zajmuje się obecnie grupa unijnych ekspertów do spraw aktów delegowanych.
Zgodnie z projektem dokumentu:
„Dopłaty do prywatnego przechowywania przyznaje się tylko do sera korzystającego z chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego, które w dniu, gdy umowa składu rozpoczyna ma minimalny wiek odpowiedni do okresu dojrzewania określonym w specyfikacji produktu, o której mowa w Artykuł 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 do tego sera, który to będzie sprzedawany po składowaniu w ramach umowy, powiększonej o okres dojrzewania, po zakończeniu tego okresu, który przyczynia się do wzrostu wartości sera. (...) Masło - Dopłaty do prywatnego przechowywania przyznaje się tylko do: masła produkowanego ze śmietanki uzyskanej bezpośrednio i wyłącznie z mleka krowiego, o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego w masie wynoszącej 80 %, maksymalnej zawartości w mleku suchej masy beztłuszczowej w masie wynoszącej 2% i maksymalnej zawartości wody w masie, o 16% , wyprodukowane w okresie 60 dni poprzedzających dzień złożenia wniosku lub dzień złożenia oferty.
Na opakowaniu masła są widoczne co najmniej następujące dane, które mogą być zakodowane , w stosownych przypadkach: numer identyfikujący zakład oraz państwo członkowskie produkcji; data produkcji;
data wprowadzenia do składowania; numer partii;
waga netto. (...) Odtłuszczone mleko w proszku - Dopłaty do prywatnego przechowywania przyznaje się tylko w odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku z mleka krowiego: które zawiera nie więcej niż 1,5 % tłuszczu i 5% wody, o zawartości białka w odtłuszczonej suchej masie co najmniej 34 % ; które zostały wyprodukowane w okresie 60 dni poprzedzających dzień złożenia wniosku lub dzień złożenia oferty; które są przechowywane w torbach o zawartości netto 25 kg lub w „dużych workach" ważących nie więcej niż 1 500 kg, zawierające co najmniej następujące dane, które mogą być zakodowane, w stosownych przypadkach: numer identyfikujący zakład oraz państwo członkowskie produkcji; data produkcji; data wprowadzenia do składowania; numer partii; waga netto."