Reklama

Podkarpackie liderem listy produktów tradycyjnych

Chrupaczki, kołduny, proziaki, gomółki, karp po starzawsku - te m.in. produkty z województwa podkarpackiego znajdują się na liście produktów tradycyjnych w Polsce. W sumie z regionu na liście są już 154 potrawy, co daje Podkarpaciu pierwsze miejsce w kraju.

Publikacja: 08.02.2014 13:30

Na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych.

Zdaniem wicemarszałka woj. podkarpackiego Lucjana Kuźniara, konsumentom produkty wpisane na tę listę dają gwarancję, że wyrób wyróżnia się charakterystyczną dla danego regionu recepturą lub składem.

"Produkty tradycyjne wytwarzane są w oparciu o receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Charakteryzują się wyjątkowością, oryginalnością, ale przede wszystkim dobrą jakością. Są bardzo mocno związane z określonym obszarem geograficznym, podkreślają jego specyfikę i niepowtarzalność" - zaznaczył.

Kuźniar podkreślił, że produkcja tradycyjnej żywności jest szansą dla gospodarstw rolnych oraz małych firm rodzinnych. W jego ocenie, jest to praktyczny pomysł na dobre źródło dochodu, gdyż konsumenci coraz częściej poszukują wyrobów dobrej jakości.

"Daje się zauważyć powrót do naszych kulinarnych korzeni, tradycyjna polska kuchnia zaczyna się odradzać i zyskiwać coraz większe znaczenie i uznanie. W menu najlepszych podkarpackich lokali gastronomicznych królują nasze regionalne dania, np. fenomenalny żurek podkarpacki, czy choćby esencja naszego regionu - proziaki (placki mączne)" - dodał wicemarszałek.

Reklama
Reklama

Raz w roku potrawy z listy prezentowane są w Warszawie podczas Targów Regionalia, w czasie których można spróbować najlepszych specjałów z różnych regionów Polski i innych państw. Tegoroczna edycja odbędzie się na początku kwietnia.

Na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych.

Zdaniem wicemarszałka woj. podkarpackiego Lucjana Kuźniara, konsumentom produkty wpisane na tę listę dają gwarancję, że wyrób wyróżnia się charakterystyczną dla danego regionu recepturą lub składem.

Reklama
Biznes
Hyundai w ogniu napięć USA–Korea Płd. Fabryka w Georgii opóźniona przez akcję służb
Biznes
Zakupy systemów antydronowych, kłopoty niemieckiego eksportu i decyzja EBC
Biznes
Prezes Totalizatora Sportowego: Jest silne lobby, które chce znieść monopol państwa
Biznes
Elon Musk nie jest już najbogatszym człowiekiem świata. Jest nowy król bogactwa
Biznes
Rosyjskie drony nad Polską, strategia rozwoju do 2035 i IPO Smyka
Reklama
Reklama