Kolejne małopolskie produkty zgłoszone na listę produktów tradycyjnych

Razowiec lipnicki, lipnicka lipina, mięso ze słoja z okolic Proszowic, podpłomyk lelowicki i karp osiecki – to kolejne małopolskie produkty, które mogą trafić na listę produktów tradycyjnych – poinformował w czwartek urząd marszałkowski w Krakowie.

Publikacja: 13.03.2014 14:13

PAP

Wnioski o zgłoszenie produktów na listę pozytywnie zaopiniowała małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych. Teraz dokumenty zostaną przesłane do ministra rolnictwa i rozwoju wsi, który ostatecznie zadecyduje o uznaniu produktów za tradycyjne.

Razowiec lipnicki to chleb z mąki razowej z pełnego przemiału, wypiekany na tradycyjnym zakwasie chlebowym. Receptura i przepis na razowiec lipnicki pochodzi z domu rodzinnego Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej (gmina Lipnica Murowana, powiat bocheński), którego rodzina wypieka chleb od blisko wieku. Od 2000 r. chleb można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną w Krakowie i na Śląsku. Przechowywany w odpowiednich warunkach zachowuje świeżość przez miesiąc.

Lipnicką lipinę często piją mieszkańcy Lipnicy Murowanej. Parzona jest z suszonych kwiatów lipowych pozyskiwanych od końca czerwca do połowy lipca. Powinny być zbierane podczas słonecznej pogody, nie po deszczach, w porze popołudniowej, z drzew rosnących z dala od ruchliwych dróg. Przed suszeniem trzeba obrać kwiaty z gałązek lipowych i liści. Lipinę należy suszyć w ciepłym i zacienionym miejscu przez cztery, pięć dni. Napar ma właściwości zdrowotne. Stosuje się go, jako środek napotny, pomocny przy przeziębieniu, grypie, anginie, zapaleniu gardła i krtani.

Mięso ze słoja z okolic Proszowic to wieprzowina sporządzona przez tamtejszych gospodarzy. Proces przygotowywania od lat nie uległ zmianom. Wieprzowina pochodzi z młodego, nieprzekraczającego dziewięciu miesięcy tucznika. Do przygotowania wyrobu wykorzystuje się głównie mięso z łopatki, karkówki, golonki, schabu i żeberek. Po dodaniu przypraw i pokrojeniu mięsa w kostkę smaży się je przez pół godziny na niewielkiej ilości smalcu. Następnie, jeszcze gorące, ciasno umieszcza się w słojach. Produkt należy przechowywać w chłodnej, suchej i zaciemnionej spiżarni lub w piwnicy przez maksymalnie pięć miesięcy.

Podpłomyk lelowicki małopolskie gospodynie przygotowują przede wszystkim z ciasta na chleb, którego głównymi składnikami są: mąka (pszenna i żytnia), drożdże, woda i sól. Ciasto dzieli się na cztery części: z trzech formuje się trzy bochenki chleba, a z czwartej okrągłe i cienkie placki – podpłomyki. Placki te nadal przygotowuje się według starych receptur, często przy pomocy dawniej stosowanych narzędzi: drewnianej łopaty, pomietła, ożoga, pociotka, drewnianej dzieży i miarki, garnka i kwartki. Gospodynie wypiekają ciasto w tradycyjnych piecach chlebowych. Podpłomyki zawsze spożywa się w dniu przygotowania, np. z masłem, serem, miodem.

Karp osiecki hodowany jest w stawach w Osieku (powiat oświęcimski) od co najmniej XIV w., ma on niepowtarzalne walory smakowe i kulinarne. Karpie pływają w czystych wodach i są karmione naturalną żywnością.

Jak dotąd małopolska lista produktów tradycyjnych liczy 109 pozycji. Wśród nich są m.in. oscypek, lody nowotarskie, bryndza podhalańska, jabłka łąckie, dżem z płatków róż, obwarzanek krakowski, śliwowica łącka.

Wnioski o zgłoszenie produktów na listę pozytywnie zaopiniowała małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych. Teraz dokumenty zostaną przesłane do ministra rolnictwa i rozwoju wsi, który ostatecznie zadecyduje o uznaniu produktów za tradycyjne.

Razowiec lipnicki to chleb z mąki razowej z pełnego przemiału, wypiekany na tradycyjnym zakwasie chlebowym. Receptura i przepis na razowiec lipnicki pochodzi z domu rodzinnego Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej (gmina Lipnica Murowana, powiat bocheński), którego rodzina wypieka chleb od blisko wieku. Od 2000 r. chleb można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną w Krakowie i na Śląsku. Przechowywany w odpowiednich warunkach zachowuje świeżość przez miesiąc.

Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe
Biznes
Znamy najlepszych marketerów 2024! Lista laureatów konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2024!
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Złote Spinacze 2024 rozdane! Kto dostał nagrody?