Rośnie liczba browarów

Moda na niszowe piwa sprawia, że w Polsce szybko ?przybywa warzelni. Ich liczba może się co najmniej podwoić.

Publikacja: 27.05.2014 08:17

Rośnie liczba browarów

Foto: Bloomberg

– W Polsce działa dziś 101 browarów. Tak dużo nie było ich w naszym kraju od połowy lat 90. XX wieku – mówi „Rz" Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich (SRBP).

Ożywienie w branży piwnej zaczęło się kilka lat temu wraz z modą na piwa regionalne.

– Po czasach zdominowania rynku piwa przez koncerny, powrót do trunków lokalnych zapoczątkował modę na piwa niszowe. W ślad za tym zaczęły się pojawiać w Polsce browary restauracyjne, a ostatnio także rzemieślnicze kontraktowe – wyjaśnia Andrzej Olkowski.

W ślady Ameryki

Jeszcze w ubiegłym roku nad Wisłą było 97 producentów piwa, a w 2010 roku zaledwie 65.

Zdaniem Ziemowita Fałata, jednego z założycieli i piwowara browaru Pinta, w ciągu najbliższych pięciu lat może być w Polsce około 200 browarów. – Ich liczba będzie rosła, ponieważ Polacy, wypijając już około 100 litrów piwa na głowę, zaczęli próbować nowych gatunków, które zaskakują ich wyrazistym smakiem – mówi Ziemowit Fałat.

Reklama
Reklama

Pinta to browar kontraktowy. To oznacza, że jego właściciele sami przygotowują receptury piwa, ale produkują je w browarze, który wynajmuje im hale i sprzęt. Na razie Pinta korzysta z usług browaru w Zawierciu, a od czerwca będzie produkować piwo także w Zarzeczu koło Żywca.

– Ten browar powstał z myślą o naszej produkcji, ale nie jesteśmy jego właścicielami, a jedynie długoletnimi dzierżawcami – wyjaśnia Fałat.

W Pincie nie wykluczają, że dzięki drugiej warzelni będą w stanie nawet potroić ilość warzonego piwa. A to pozwoli zaistnieć im poza największymi miastami w Polsce, ale także zwiększyć eksport. Już dziś piwa Pinty można kupić m.in. w Finlandii, Estonii i Hiszpanii.

Otwarcie własnego zakładu w Trójmieście planuje również kontraktowy AleBrowar. Na razie produkuje swoje piwa w browarze Gościszewo.

– Zakładaliśmy, że ruszymy z własną produkcją już w tym roku, ale wycofał się właściciel lokalu, który chcieliśmy wydzierżawić. Prowadzimy już jednak rozmowy w kolejnym miejscu – wyjaśnia Bartek Napieraj, jeden z założycieli AleBrowaru.

O kolejny browar ma w 2015 r. poszerzyć się grupa Browary Regionalne Jakubiak. Dziś produkuje ona np. piwo Ciechan w Ciechanowie. Wiosną tego roku jej właściciel Marek Jakubiak kupił nieczynną warzelnię w Tenczynku.

Reklama
Reklama

– Rozwój piwowarstwa rzemieślniczego na świecie podąża w kierunku: jedna dzielnica – jeden browar. Taki trend, występujący już np. w Stanach Zjednoczonych, z dużym prawdopodobieństwem będzie rozwijał się także w Polsce – wyjaśnia Ziemowit Fałat.

W USA działa dziś ponad 2,7 tys. browarów, a według Brewers Association w przygotowaniu jest 900 kolejnych.

Jednak piwowarzy podkreślają, że w przypadku browarów rzemieślniczych nie jest kluczowa skala produkcji, ale podejście do warzenia piwa. – Liczą się pasja, kreatywność i wierność recepturom oraz fakt, że działania browaru firmują znani z imienia i nazwiska właściciele lub piwowarzy – mówi Ziemowit Fałat.

Fiskus sprzyja

Otwieraniu kolejnych warzelni sprzyja rosnące zainteresowanie piwami niszowymi. Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, która ruszyła pod koniec 2013 r., sprzedawała zimą po 100 hl piwa miesięcznie. Liczy, że w sezonie letnim będzie to pięć razy więcej.

– W przyszłym roku planujemy potrojenie produkcji – zapowiada Agnieszka Łopata, współwłaścicielka Ursa Maior.

AleBrowar tylko w kwietniu tego roku sprzedał 600 hl piwa, podczas gdy w całym 2013 roku było to 2 tys. hl. – Wzrost sprzedaży był możliwy m.in. dzięki inwestycjom Gościszewa w moce produkcyjne – wyjaśnia Bartek Napieraj.

Reklama
Reklama

W Polsce będzie także przybywać browarów restauracyjnych. Otwarcie kolejnych planuje m.in. spółka QLT Restaurant & Bar, do której należy siedem lokali piwnych Bierhalle. Powstaną w Lublinie, Warszawie i Poznaniu.

– Finalizujemy także negocjacje w sprawie otwarcia restauracji m.in. w Trójmieście – zapowiada Jerzy Becz, prezes spółki QLT Restaurant.

Szef SRBP zwraca uwagę, że powstawaniu małych browarów sprzyja także rozsądna polityka fiskalna państwa.

– Stawki podatku akcyzowego dla małych browarów są niższe niż dla koncernów. Dla przykładu dla tych najmniejszych, produkujących do 20 tys. hl lekkiego piwa rocznie, różnica dochodzi do 50 proc. – mówi Andrzej Olkowski.

– W Polsce działa dziś 101 browarów. Tak dużo nie było ich w naszym kraju od połowy lat 90. XX wieku – mówi „Rz" Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich (SRBP).

Ożywienie w branży piwnej zaczęło się kilka lat temu wraz z modą na piwa regionalne.

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Reklama
Biznes
Putin ignoruje Trumpa, szansa dla sektora kosmicznego, chipy wracają do Chin
Biznes
Przedsiębiorcy boją się wyższych ceł Trumpa
Biznes
Polak wrócił na Ziemię. Czy wykorzystamy kosmiczną szansę?
Biznes
Ultimatum Trumpa dla Putina, mniej ofert pracy, Bruksela szykuje cła odwetowe
Biznes
Nowy szef Konfederacji Lewiatan: Wyobrażam sobie fuzje organizacji biznesowych
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama