Reklama

Co jedzono w Turcji 4 tys. lat temu?

Archeolodzy z Uniwersytetu w Ankarze, na podstawie danych uzyskanych podczas wykopalisk, przyrządzają posiłek taki, jaki jadali ludzie 4 tysiące lat temu.

Aktualizacja: 19.01.2016 14:34 Publikacja: 19.01.2016 14:21

Posiłek sprzed 4 tysięcy lat. Zdjęcie pochodzi ze strony www.dailysabah.com

Posiłek sprzed 4 tysięcy lat. Zdjęcie pochodzi ze strony www.dailysabah.com

Foto: www.dailysabah.com

Zespół, którym kieruje prof. Aykut Cinaroglu prowadzi wykopaliska na stanowisku archeologicznym Alacahoyuk. W okresie neolitu, pod koniec epoki kamienia, istniała tam duża osada. Jeden z archeologów pracujących w zespole, dr Omur Akkor, przygotował specjalne menu w oparciu o to, co ujawniła ziemia.

Zachowały się w niej pozostałości po mięsie (kości), nasiona zbóż, warzyw, pestki owoców. Archeolodzy odtworzyli procesy, jakim poddawano żywność, ustalili między innymi, że chleb a raczej placki wypiekano z ciasta wyrabianego bez drożdży, pieczono je w piecach ze specjalnie utrzymywaną wilgotną atmosferą. Mąki na placki nie przesiewano przez sita, dlatego wyroby z niej musiały nieco zgrzytać w zębach. Właśnie takie placki wypiekł dr Omur Akkor.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Archeologia
Homo sapiens krzyżowali się z neandertalczykami dużo wcześniej niż sądzono. Nowe wyniki badań
Archeologia
Nowe badania. Ludzie wrócili do życia w ruinach Pompejów
Archeologia
Grobowiec władcy Majów odkryty w Belize. Znalezisko rzuca nowe światło na starożytny świat Mezoameryki
Archeologia
Ważne odkrycie archeologów w Egipcie. Odsłonięto zaginione miasto
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Archeologia
Naukowcy rozwiązali zagadkę czaszki „Smoczego Człowieka”. „Wyjaśniliśmy część tajemnic"
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama