Co jedzono w Turcji 4 tys. lat temu?

Archeolodzy z Uniwersytetu w Ankarze, na podstawie danych uzyskanych podczas wykopalisk, przyrządzają posiłek taki, jaki jadali ludzie 4 tysiące lat temu.

Aktualizacja: 19.01.2016 14:34 Publikacja: 19.01.2016 14:21

Posiłek sprzed 4 tysięcy lat. Zdjęcie pochodzi ze strony www.dailysabah.com

Posiłek sprzed 4 tysięcy lat. Zdjęcie pochodzi ze strony www.dailysabah.com

Foto: www.dailysabah.com

Zespół, którym kieruje prof. Aykut Cinaroglu prowadzi wykopaliska na stanowisku archeologicznym Alacahoyuk. W okresie neolitu, pod koniec epoki kamienia, istniała tam duża osada. Jeden z archeologów pracujących w zespole, dr Omur Akkor, przygotował specjalne menu w oparciu o to, co ujawniła ziemia.

Zachowały się w niej pozostałości po mięsie (kości), nasiona zbóż, warzyw, pestki owoców. Archeolodzy odtworzyli procesy, jakim poddawano żywność, ustalili między innymi, że chleb a raczej placki wypiekano z ciasta wyrabianego bez drożdży, pieczono je w piecach ze specjalnie utrzymywaną wilgotną atmosferą. Mąki na placki nie przesiewano przez sita, dlatego wyroby z niej musiały nieco zgrzytać w zębach. Właśnie takie placki wypiekł dr Omur Akkor.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Archeologia
Nowe odkrycie dotyczące prehistorycznej diety. Archeolodzy uzyskali przełomowy dowód
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Archeologia
Polscy archeolodzy zbadają królewski grobowiec w Egipcie. Potrzebują pieniędzy
Archeologia
Niezwykłe odkrycie archeologów. Naukowcy odnaleźli zaginione miasto Majów
Archeologia
Premierowy pokaz strojów z Faras w Luwrze
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Archeologia
Co archeolodzy znaleźli w podziemnym tunelu w Gucin Gaju?