Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 19.01.2016 14:34 Publikacja: 19.01.2016 14:21
Posiłek sprzed 4 tysięcy lat. Zdjęcie pochodzi ze strony www.dailysabah.com
Foto: www.dailysabah.com
Zespół, którym kieruje prof. Aykut Cinaroglu prowadzi wykopaliska na stanowisku archeologicznym Alacahoyuk. W okresie neolitu, pod koniec epoki kamienia, istniała tam duża osada. Jeden z archeologów pracujących w zespole, dr Omur Akkor, przygotował specjalne menu w oparciu o to, co ujawniła ziemia.
Zachowały się w niej pozostałości po mięsie (kości), nasiona zbóż, warzyw, pestki owoców. Archeolodzy odtworzyli procesy, jakim poddawano żywność, ustalili między innymi, że chleb a raczej placki wypiekano z ciasta wyrabianego bez drożdży, pieczono je w piecach ze specjalnie utrzymywaną wilgotną atmosferą. Mąki na placki nie przesiewano przez sita, dlatego wyroby z niej musiały nieco zgrzytać w zębach. Właśnie takie placki wypiekł dr Omur Akkor.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Ludzie mogli krzyżować się z neandertalczykami wcześniej, niż do tej pory sądzono. Naukowcom udało się zidentyfi...
Nowe badania sugerują, że po erupcji Wezuwiusza w 79 r. n.e. niektórzy ocaleni wrócili do zniszczonych Pompejów.
W sercu dżungli Belize, na terenie ruin Majów w Caracol, archeolodzy dokonali przełomowego odkrycia. Natrafili n...
Archeolodzy odkryli starożytne egipskie miasto Imet we wschodniej delcie Nilu, ważny ośrodek gospodarczy i kultu...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Tajemnicza czaszka odnaleziona kilka lat temu w Chinach była obiektem intensywnych badań naukowców, ponieważ nie...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas