Reklama
Rozwiń

Co jedzono w Turcji 4 tys. lat temu?

Archeolodzy z Uniwersytetu w Ankarze, na podstawie danych uzyskanych podczas wykopalisk, przyrządzają posiłek taki, jaki jadali ludzie 4 tysiące lat temu.

Aktualizacja: 19.01.2016 14:34 Publikacja: 19.01.2016 14:21

Posiłek sprzed 4 tysięcy lat. Zdjęcie pochodzi ze strony www.dailysabah.com

Posiłek sprzed 4 tysięcy lat. Zdjęcie pochodzi ze strony www.dailysabah.com

Foto: www.dailysabah.com

Zespół, którym kieruje prof. Aykut Cinaroglu prowadzi wykopaliska na stanowisku archeologicznym Alacahoyuk. W okresie neolitu, pod koniec epoki kamienia, istniała tam duża osada. Jeden z archeologów pracujących w zespole, dr Omur Akkor, przygotował specjalne menu w oparciu o to, co ujawniła ziemia.

Zachowały się w niej pozostałości po mięsie (kości), nasiona zbóż, warzyw, pestki owoców. Archeolodzy odtworzyli procesy, jakim poddawano żywność, ustalili między innymi, że chleb a raczej placki wypiekano z ciasta wyrabianego bez drożdży, pieczono je w piecach ze specjalnie utrzymywaną wilgotną atmosferą. Mąki na placki nie przesiewano przez sita, dlatego wyroby z niej musiały nieco zgrzytać w zębach. Właśnie takie placki wypiekł dr Omur Akkor.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Archeologia
Ważne odkrycie archeologów w Egipcie. Odsłonięto zaginione miasto
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Archeologia
Naukowcy rozwiązali zagadkę czaszki „Smoczego Człowieka”. „Wyjaśniliśmy część tajemnic"
Archeologia
Zaskakujące znalezisko na budowie S17. Archeolodzy odkryli szczątki mamuta
Archeologia
Dlaczego upadła cywilizacja Majów? Naukowcy mają nowe dowody
Archeologia
Przełomowe odkrycie archeologów. Nowe ustalenia na temat ewolucji człowieka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama