W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.
Czytaj także: GIS: salmonella w pieprzu mielonym
Chodzi o partię nr 23.02.2020 produktu pn. "Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym", której producentem jest Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów, a data minimalnej trwałości to: 23.02.2020.
GIS informuje, że prowadzone jest postępowanie wyjaśniające we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie, do którego zgodnie z deklaracją producenta związek ten (i jego pochodne) nie jest dodawany.