Reklama

Papryka konserwowa z alergenem, którego nie ma na etykiecie

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował ostrzeżenie publiczne ws. wykrycia alergennu – dwutlenku siarki w produkcie pn. Papryka słodka konserwowa, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji.

Aktualizacja: 21.11.2019 11:11 Publikacja: 21.11.2019 09:41

Papryka konserwowa z alergenem, którego nie ma na etykiecie

Foto: GIS

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Czytaj także: GIS: salmonella w pieprzu mielonym

Chodzi o partię nr 23.02.2020 produktu pn. "Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym", której producentem jest Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów, a data minimalnej trwałości to: 23.02.2020.

GIS informuje, że prowadzone jest postępowanie wyjaśniające we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie, do którego zgodnie z deklaracją producenta związek ten (i jego pochodne) nie jest dodawany.

Reklama
Reklama

Inspektorat zaleca, by konsumenci z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie spożywały wskazanego w komunikacie produktu.

Zdrowie
Sondaż: Ochrona zdrowia za dopłatą? Większość Polaków na nie
Zdrowie
Potrzebne nowe źródła finansowania ochrony zdrowia. Będzie reforma w KRUS?
Zdrowie
Będzie reforma systemu ochrony zdrowia? Znamy propozycje PSL
Zdrowie
„Orły Zdrowia” przyznane po raz pierwszy
Zdrowie
Czy zaburzenia tarczycy w ciąży mogą wpływać na ryzyko spektrum autyzmu? Wyniki nowego badania
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama