Reklama

Papryka konserwowa z alergenem, którego nie ma na etykiecie

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował ostrzeżenie publiczne ws. wykrycia alergennu – dwutlenku siarki w produkcie pn. Papryka słodka konserwowa, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji.

Aktualizacja: 21.11.2019 11:11 Publikacja: 21.11.2019 09:41

Papryka konserwowa z alergenem, którego nie ma na etykiecie

Foto: GIS

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Czytaj także: GIS: salmonella w pieprzu mielonym

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Skuteczne prawo patentowe musi iść w parze z innowacjami
Zdrowie
Jak wykorzystać dane pacjentów i nie stracić zaufania
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Reklama
Reklama