Reklama

Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem jelita grubego

Im więcej jemy warzyw czosnkowych, tym większa ochrona przed rakiem jelita grubego –wynika z najnowszych badań.

Publikacja: 25.02.2019 13:20

Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem jelita grubego

Foto: Shutterstock

Czosnek, cebula, pory, szczypiorek i szalotki są uprawiane na całym świecie i często stanowią podstawę rodzinnych posiłków. Sklasyfikowano je jako podrodzinę o nazwie czosnkowe. Badania wykazały, że rośliny z tej grupy zawierają związki chemiczne między innym flawonoidy i związki organiczne siarki, które są bioaktywne. Flawonoidy występujące w roślinach czosnkowych (występują też w kakao czy czerwonym winie) są antyoksydantami niszczącymi wolne rodniki, czyli jedną z głównych przyczyn nowotworów.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Zdrowie
Nowe wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Ważny apel do osób palących papierosy
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży wkracza do polityki cyfrowej UE
Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama