Osoby, które przed obiadem zjedzą coś słodkiego, później wybiorą zdrowsze danie, aby zrekompensować konsumpcję dodatkowych kalorii. Z kolei osoby, które wybierają zdrowsze desery (np. owoce), mogą nabrać przekonania, że zrobiły już coś dobrego dla swojego zdrowia i zasłużyły na wysokokaloryczny posiłek – wyjaśnia prof. Martin Reimann, współautor pracy opublikowanej na łamach pisma „Journal of Experimental Psychology: Applied”.
Jak informuje Onet naukowcy doszli do takich wniosków po przeprowadzeniu czterech eksperymentów.
W pierwszym z nich grupa osób mogła wybierać między owocami lub kalorycznym ciastem na deser, który był zjadany na początku obiadu. Potem ochotnicy wybierali główne danie spośród mniej i bardziej zdrowych opcji.
Osoby, które na początku posiłku zjadały kaloryczne ciasto, dwukrotnie częściej wybierały zdrowe danie niż uczestnicy wybierający owoce. Średnio spożywały też o 30 proc. kalorii mniej, wliczając w to deser.
Podobne wyniki naukowcy uzyskali w trzech eksperymentach online, w których użytkownicy strony internetowej, udającej serwis dostarczający jedzenie, mogli wybierać różne desery i dania.