Nie żyje Hanna Stadnik, sanitariuszka Powstania Warszawskiego

Wczoraj w wieku 91 lat zmarła w Warszawie Hanna Stadnik, ps. "Hanka", łączniczka i sanitariuszka z pułku "Baszta".

Aktualizacja: 02.12.2020 11:17 Publikacja: 02.12.2020 10:36

Nie żyje Hanna Stadnik, sanitariuszka Powstania Warszawskiego

Foto: YouTube

Hanna Stadnik, z domu Sikorska, urodziła się 23 lutego 1929 roku w Warszawie.

Działalność konspiracyjna zaczęła jako 13-letnia dziewczynka, w 1942 roku, jako łączniczka. Przenosiła dokumenty i broń, przeszła szkolenie medyczne.

Podczas Powstania Warszawskiego walczyła na Mokotowie w Pułku Baszta Kompanii "O2" porucznika "Withala" - Witolda Janiszewskiego.

Po kapitulacji Powstania razem z rannymi została skierowana do obozu przejściowego w Pruszkowie, potem już jako jeniec do Skierniewic. Stamtąd została zwolniona w grupie 40 sanitariuszek Armii Krajowej.

Po wojnie wróciła do Warszawy i zdała maturę, po czym rozpoczęła studia. Została nich relegowana po dwóch latach za zatajenie swojej przynależności do Armii Krajowej.

W 2020 roku, po rezygnacji Leszka Żukowskiego ps. "Antek",  pełniła obowiązki  prezesa Zarządu Głównego Światowego Związku Żołnierzy AK. Wcześniej była wiceprezesem tej organizacji.

W 2013 roku przez prezydenta Bronisława Komorowskiego została odznaczona Krzyżem z Mieczami Orderu Krzyża Niepodległości, a w 2015 - Krzyżem Zasługi na Wstędze Orderu Zasługi Republiki Federalnej Niemiec przez prezydenta Niemiec Joachima Gaucka.

Hanna Stadnik, z domu Sikorska, urodziła się 23 lutego 1929 roku w Warszawie.

Działalność konspiracyjna zaczęła jako 13-letnia dziewczynka, w 1942 roku, jako łączniczka. Przenosiła dokumenty i broń, przeszła szkolenie medyczne.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Materiał Promocyjny
Dlaczego warto mieć AI w telewizorze
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej