W DZP Monika będzie zajmowała się doradztwem w zakresie szeroko rozumianej żywności prozdrowotnej, tj. suplementów diety, żywności wzbogacanej, żywności specjalnego przeznaczenia, a także nowej żywności, zarówno w kontekście składu, oznakowania, jak i prezentacji, oraz w kwestii zagadnień związanych z wprowadzaniem tych kategorii środków spożywczych do obrotu.
Monika zanim dołączyła do kancelarii przez 11 lat była związana z Głównym Inspektoratem Sanitarnym, gdzie przez ponad 6 lat pełniła funkcję Dyrektora Departamentem Żywności Prozdrowotnej.
Do jej ówczesnych obowiązków w GIS należało m.in. ustalanie priorytetów i kierunków działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementów diety, środków spożywczych wzbogacanych i nowej żywności.
Prowadziła także nadzór nad przyjmowaniem powiadomień oraz wprowadzeniem środków spożywczych objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium RP.
W latach 2013-2014 Monika była ekspertem krajowym z zakresu prawa żywnościowego o specjalności suplementy diety podczas audytów organizowanych przez Komisję Europejską.