Browar Amber z pomorskiego Bielkówka, jeden z najstarszych browarów rzemieślniczych w Polsce, już dawno przyzwyczaił swoich fanów do piw najwyższej jakości. W 2003 roku, kiedy nikt nawet nie śnił o piwnej rewolucji, na rynek wypuścił Koźlaka, a w 2004 Piwo Żywe, tym samym rozpoczynając modę na piwa w stu procentach naturalne, wytwarzane rzemieślniczymi metodami. I choć dziś nikogo już piwo niefiltrowane, z krótkim terminem ważności nie dziwi, to kilkanaście lat temu wywołało to wśród amatorów piwa prawdziwe poruszenie.
W 2015 roku Browar Amber zapoczątkował cykl Po godzinach. Do tej pory na rynek trafiło kilkanaście autorskich stylów piwnych, każdy w limitowanej serii po 200 hektolitrów (ok. 40 tys. butelek). Ale ta wiosna i lato są wyjątkowe, bo piwowarzy z Bielkówka uwarzyli aż 4 nowe piwa z tej specjalnej serii.
Po godzinach DOUBLE IPA
DIPA to amerykańska odpowiedź na potrzebę istnienia stylu bardzo chmielowego. Dwa, a czasami trzy razy więcej chmielu niż zazwyczaj, ale także więcej słodu dla balansu. W efekcie powstaje piwo z wyraźnymi nutami chmielowymi, słodową głębią i stosunkowo wysoką zawartością alkoholu.
DOUBLE IPA z serii Po Godzinach to aż 6 odmian chmieli o amerykańskich i angielskich rodowodach: Sabro (USA) charakteryzuje się wyjątkowo intensywną i złożoną mieszanką aromatów owocowo-cytrusowych. Chinook (USA) to odmiana delikatnie ziołowa z wyraźną żywiczną nutą i grejpfrutowym posmakiem. Columbus (USA) o cytrusowym, korzennym aromacie. Aromatyczny Cascade (USA) o nutach cytrusowych i grejpfrutowych. East Kent Goldings (UK) król angielskich chmieli nadający wspaniały aromat. Wreszcie Centennial (USA) o niewiarygodnych aromatach cytrusowych.