Polska wieczerza wigilijna najzdrowsza

Brytyjscy dietetycy przeanalizowali wartości odżywcze wigilijnych kolacji. Okazuje się, że najzdrowsza jest - polska.

Aktualizacja: 25.12.2016 06:19 Publikacja: 23.12.2016 23:01

Polska wieczerza wigilijna najzdrowsza

Foto: Flickr

Porównania tradycyjnych świątecznych posiłków podjęła się Christina Merryfield, główny dietetyk z Cromwell Hospital w Londynie. Po przeanalizowaniu zawartości białek, węglowodanów, warzyw i mięs (bo nie wszędzie Wigilie są bezmięsne) w wieczerzach wigilijnych pierwsze miejsce w rankingu przypadło Polsce.

To w polskiej kolacji największy jest udział warzyw, zdrowych ryb, a najmniejszy - węglowodanów i tłuszczów. Za najbardziej charakterystyczne dania dietetyk uznała czerwony barszcz z uszkami, karpia i kompot z suszonych owoców. Polska za ten zestaw otrzymała 7 na 10 punktów.

Na drugim miejscu uplasowała się Nowa Zelandia. 6 punktów na 10 zapewniła jej mnogość owoców morza, lekkie sałatki, zimne mięsa podawane z sosem żurawinowym, grillowane warzywa, świeże owoce ze szczególnym uwzględnieniem mango i śliwek, a ze słodyczy - beza Pavlova.

Trzecie miejsce, z oceną 5/10 zajęła Francja. Miejsce to zapewnił jej pieczony drób - indyk, kapłon, bażant albo perliczka, foie gras i Buche de Noël (czekoladowa kłoda) - bożonarodzeniowe ciasto z czekoladą.

Na czwartym miejscu znaleźli się ex aequo Hiszpanie i Niemcy. 4 na 10 punktów Hiszpanie otrzymali za posiłek składający się z szynki, chorizo i serów, zupy rybnej i pieczonej jagnięciny z domowymi frytkami, migdałowych słodyczy oraz Cavy - wina musującego. Niemcy z kolei - za pieczoną gęś lub karpia z pieczonymi ziemniakami i kapustą, sałatkę kartoflaną i marcepanowe słodycze.

Najniższe oceny otrzymały wieczerze brytyjska i amerykańska.

Brytyjczycy za posiłek złożony z pieczonego indyka, "świnki pod kołderką", czyli pigs in blankets - parówek w cieście francuskim lub zawijanych w plastry boczku, pieczone lub gotowane na parze warzywa i Yorkshire pudding, dostali zaledwie 3 punkty.

Na jeszcze mniej, bo zaledwie na 2 punkty w dziesięciopunktowej skali oceniła dietetyczka tradycyjną kolację wigilijną w Stanach Zjednoczonych. Na tyle zasłużyła kolacja złożona z pieczonego indyka, tłuczonych ziemniaków, sosów i warzyw korzeniowych, ciasta dyniowego.

Jak tłumaczyła dietetyczka, tak niskie oceny kuchnia brytyjska i amerykańska zawdzięczają przede wszystkim dużej ilości tłuszczów nasyconych, zawartych w produktach lub dodawanych do dań w trakcie przygotowań. Co prawda, uzasadnia Christina Merryfield, kolacje te zawierają pieczone warzywa, zdrowe i bogate w błonnik, ale najczęściej jest to jedyna postać warzyw spożywanych podczas wigilijnej wieczerzy.

Porównania tradycyjnych świątecznych posiłków podjęła się Christina Merryfield, główny dietetyk z Cromwell Hospital w Londynie. Po przeanalizowaniu zawartości białek, węglowodanów, warzyw i mięs (bo nie wszędzie Wigilie są bezmięsne) w wieczerzach wigilijnych pierwsze miejsce w rankingu przypadło Polsce.

To w polskiej kolacji największy jest udział warzyw, zdrowych ryb, a najmniejszy - węglowodanów i tłuszczów. Za najbardziej charakterystyczne dania dietetyk uznała czerwony barszcz z uszkami, karpia i kompot z suszonych owoców. Polska za ten zestaw otrzymała 7 na 10 punktów.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Nowy Jork. Przed sądem, gdzie trwa proces Trumpa, podpalił się mężczyzna
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Społeczeństwo
Aleksander Dugin i faszyzm w rosyjskim szkolnictwie wyższym
Społeczeństwo
Dubaj pod wodą. "Spadło tyle deszczu, ile pada przez cały rok"
Społeczeństwo
Kruszeje optymizm nad Dnieprem. Jak Ukraińcy widzą koniec wojny?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Społeczeństwo
Walka z gwałtami zakończyła się porażką. Władze zamykają więzienie w USA