Miliony idą na roślinne zamienniki mięsa

Tylko na roślinne mleko, dania gotowe i pasty kanapkowe z roślin rocznie wydajemy już ponad 440 mln zł. Rynek dopiero zaczyna się rozwijać.

Aktualizacja: 08.10.2020 14:43 Publikacja: 08.10.2020 12:36

Miliony idą na roślinne zamienniki mięsa

Foto: Bloomberg

Jak podkreśla firma Nielsen, która zbadała po raz pierwszy ten sektor rynku - równolegle rośnie zarówno sprzedaż mięsa, jak i liczba innowacyjnych produktów dla wegetarian, a korzystają na tym wszyscy konsumenci. Po wegańskie produkty sięgają nie tylko wegetarianie, ale także osoby tylko ograniczające spożycie mięsa.

- Największą wartość osiągnęły mleka roślinne: 253 mln zł, dania gotowe typu wege burgery, czy falafele (107 mln zł) oraz pasty kanapkowe (81 mln zł). Wszystkie wskazane produkty odnotowują dwucyfrowe wzrosty wynoszące odpowiednio: 30 proc., 16 proc. i 23 procent - mówi Bożena Rudaś z Nielsen Connect. - Taki trend jest widoczny już od kilku lat. Wpływają na to postawy konsumentów o coraz zasobniejszych portfelach, gotowych wydawać więcej na zakupy spożywcze, poszukujący zdrowych produktów - dodaje.

Okazuje się również, że produkty wegetariańskie niekoniecznie stanowią konkurencję dla mięsa.

- Po produkty wegetariańskie coraz częściej sięgają również flexitarianie i mięsożercy ciekawi nowych smaków. Jednocześnie wzrost sprzedaży produktów wegańskich nie wpływa na sprzedaż mięsa, stanowiącego jedną z największych kategorii FMCG. Mięso i wędliny paczkowane odnotowały w sierpniu br. 11 proc. wzrosty. - mówi Aldona Padula z Nielsen Connect.

- Na sprzedaż mięsa mogą wpływać te same czynniki, jakie obserwujemy w przypadku produktów wegetariańskich, czyli coraz bogatsza oferta w sklepach, przystępne ceny, popularyzacja kuchni innych krajów, otwartość na innowacje - dodaje.

Innowacyjne produkty wegetariańskie zajmują coraz więcej miejsca na sklepowych półkach.

Jak podkreśla firma Nielsen, która zbadała po raz pierwszy ten sektor rynku - równolegle rośnie zarówno sprzedaż mięsa, jak i liczba innowacyjnych produktów dla wegetarian, a korzystają na tym wszyscy konsumenci. Po wegańskie produkty sięgają nie tylko wegetarianie, ale także osoby tylko ograniczające spożycie mięsa.

- Największą wartość osiągnęły mleka roślinne: 253 mln zł, dania gotowe typu wege burgery, czy falafele (107 mln zł) oraz pasty kanapkowe (81 mln zł). Wszystkie wskazane produkty odnotowują dwucyfrowe wzrosty wynoszące odpowiednio: 30 proc., 16 proc. i 23 procent - mówi Bożena Rudaś z Nielsen Connect. - Taki trend jest widoczny już od kilku lat. Wpływają na to postawy konsumentów o coraz zasobniejszych portfelach, gotowych wydawać więcej na zakupy spożywcze, poszukujący zdrowych produktów - dodaje.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku