Po 20 latach prac mini kiwi z Polski do kupienia w Lidlu

Dotychczas te owoce były znane przede wszystkim pasjonatom zdrowego odżywiania. Teraz mają szanse trafić pod strzechy.

Aktualizacja: 26.09.2018 21:59 Publikacja: 26.09.2018 15:31

Po 20 latach prac mini kiwi z Polski do kupienia w Lidlu

Foto: Adobe Stock

W sklepach sieci Lidl debiutuje owoc, nad którego wdrożeniem do towarowej uprawy w Polsce naukowcy z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pracowali niemal 20 lat. Naturalnie występujące w Azji mini kiwi to kiwi wielkości agrestu i pozbawione charakterystycznej włochatej skórki. Owoc jest polecany wszystkim tym, którzy muszą walczyć o właściwą proporcję cholesterolu we krwi oraz chcą zadbać o odpowiednie zaopatrzenie w witamin z grupy B oraz witamin C i E. Owoc zawiera także luteinę i minerały. Nic więc dziwnego, że jest określany modnym ostatnio mianem „superfood" (super żywności).

Czytaj także: Lidl jak Tesco. Będzie sprzedawał niedoskonałe owoce i warzywa

Owoc ten pojawia się teraz w sklepach Lidla w cenie 4,99 zł za 125 g (czyli niemal 40 zł za kilogram). Jak jednak znalazł się w polskich sadach i sklepach?

- Prace nad wdrożeniem nowego owocu trwały blisko 20 lat. Jako jednostka badawcza SGGW współpracuje z gospodarstwem Renaty i Jacka Kostrzewów z okolic Grójca, będącym członkiem organizacji zrzeszającej producentów owoców Rajpol, by wypracować najlepsze metody uprawy tej rośliny – mówił dr hab. Inż. Piotr Latocha, prof. SGGW, pracownik naukowy Katedry Ochrony Środowiska Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie.

Naukowcy zapewniają, że na składzie i smaku zalety owoców mini kiwi się nie kończą. Roślina jest bowiem odporna na choroby i szkodniki, więc nie wymaga oprysków.

Z pojawienia się mini kiwi w swoich sklepach cieszy się Lidl.

- Mamy wielką nadzieję, że przypadnie do gustu naszym klientom, tym bardziej, że to owoc bogaty w witaminy i składniki mineralne, doskonale uzupełniający naszą dietę. Chcielibyśmy, aby, podobnie jak kilkanaście lat temu borówka amerykańska, polskie mini kiwi wdarło się przebojem na nasze stoły i na dobre na nich zagościło – mówi Aleksandra Robaszkiewicz z Lidl Polska.

Dotychczas mini kiwi nie było w Polsce zbyt popularne wśród konsumentów i rzadko pojawiało się w sklepach. Gdy w 2016 roku na plantacjach aktinidi ostrolistnej (jak brzmi nazwa gatunkowa rośliny) nastąpiła klęska urodzaju, plantatorzy ratowali się eksportem. Badania nad procedurą towarowej uprawy minikiwi, jak donosiło w 2016 roku Polskie Radio, wspierało Narodowe Centrum Badań i Rozwoju

W sklepach sieci Lidl debiutuje owoc, nad którego wdrożeniem do towarowej uprawy w Polsce naukowcy z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pracowali niemal 20 lat. Naturalnie występujące w Azji mini kiwi to kiwi wielkości agrestu i pozbawione charakterystycznej włochatej skórki. Owoc jest polecany wszystkim tym, którzy muszą walczyć o właściwą proporcję cholesterolu we krwi oraz chcą zadbać o odpowiednie zaopatrzenie w witamin z grupy B oraz witamin C i E. Owoc zawiera także luteinę i minerały. Nic więc dziwnego, że jest określany modnym ostatnio mianem „superfood" (super żywności).

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku