Roślinna wersja pieczeni z indyka zrobiona jest z białka sojowego i pszenicznego oraz tradycyjnego farszu z szałwii i cebuli. Poza tym w ofercie bożonarodzeniowej Tesco będzie też pieczeń orzechowa szefa kuchni, świąteczna pieczeń bezmięsna oraz wegański Wellington, który tradycyjnie zrobiony jest z polędwicy wołowej otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego i zapiekanej w cieście francuskim, a także "świnki w kocykach" czyli parówki zawinięte w ciasto, pieczone nóżki kurczaka (też wegańskie) oraz panierowane paski mozzarelli i pulpety z szałwią i cebulą z białkiem grochu oraz grillowany owoc chlebowca.

Na deser Tesco oferuje imbirowe ciasto herbaciane oraz wegańskie mince pie.

Derek Sarno, współzałożyciel Wicked Kitchen i szef kuchni Tesco oraz dyrektor ds. innowacji roślinnych, twierdzi, że smak i aromat wegańskich potraw Tesco jest "niesamowity"a potrawy bardzo smaczne i przypominające prawdziwe, mięsne wersje.

Tesco po raz pierwszy w zeszłym roku zdecydowało się na wprowadzenie przed Bożym narodzeniem zestawu dan dla wegetarian. Był on jednak dość ubogi, ponieważ poza wegańskimi parówkami w cieście można było kupić tylko świąteczny wieniec wypełniony nadzieniem z kabaczka i inne dania główne na bazie warzyw. W ciągu roku sieć zdecydowała się znacznie poszerzyć ofertę dań dla wegetarian i wegan. Tesco udało się zwiększyć ofertę aż o 900 proc. wprowadzając na rynek linię Plant Chef czyli niedrogie gotowe dania. W ten sposób asortyment produktów wegańskich w Tesco zwiększył się z 32 do 300 dań, w tym także linie popularnych mrożonych pizz w wersji wegańskiej.